Здоров'я

Як грім серед ясного неба

“Раптово мені стало погано. Здавалося, серце ось-ось вирветься з грудей, лице покрилося липким потом. Руки і ноги затерпли, все довкола стало таким дивним і нереальним, що здалося, ніби божеволію. Хвилин через десять трохи полегшало…” –  так описала мені приятелька неприємний напівпритомний стан, що його лікар, до котрого звернулася, назвав типовим проявом панічної атаки.

– Згідно з обліком захворювань, панічний розлад – захворювання, – розповідає психотерапевт Олександр Фільц. – Ознак його є три: фізичні, психологічні (поведінкові) й соціальні. Мокріння, тремор рук, серцебиття, задишка, потемніння в очах – основні фізичні ознаки. Поведінкові залежать від важкості перебігу панічної атаки – від метушні до ступорозних станів, коли людина не рухається.

Щодо соціальних ознак… Деякі люди стараються оминати ситуації, які можуть призвести до панічних розладів. Дехто, навпаки, закохується у ці стани, відповідно – провокує їх, шукаючи травматичні ситуації…

Також треба зазначити, що панічні розлади можуть відбуватися із втратою на піку атаки пам’яті, з частковою амнезією або без. Дехто, хотячи забути неприємний стан, каже, що нічого не пам’ятає, тобто хитрує, отож часом важко діагностувати, чи це є справжня амнезія. А ще під час складного панічного розладу може трапитися акт мимовільного сечопускання чи дефекації.

 Панічні розлади – набуте захворювання чи з ним народжуються?

 Важко сказати. Вважаю, що у більшості випадків можна говорити про генетичну схильність – як і в більшості інших захворювань.  Також у разі панічних атак не варто нехтувати сімейною, соціальною складовою та складовою зовнішнього агента.

 Кому складніше від панічного розладу – самому хворому чи його оточенню?

 Всім. Хвороба – це завжди страждання для всіх.

 Як лікувати хворого з панічними розладами? 

 Все залежить від важкості перебігу. Якщо панічний розлад стався після сильної психотравмуючої ситуації, потрібна потужна психотерапія з невеличкою підтримкою седативними (заспокійливими) препаратами, і, я впевнений, стан хворого внормується. Якщо психотравмуюча ситуація запустила процес, а ми маємо в анамнезі серйозні генетичні і соціальні чинники, тоді має бути інший підхід до лікування.

А ще психотерапевт говорить, що найчастіше панічний страх атакує людей, занурених у себе і з багатою фантазією. Часто – з високим інтелектом. До речі, людина доволі часто не усвідомлює, що є поштовхом до розвитку психічної атаки. А їх – незліченна кількість. Наприклад, смерть близького родича або розлука з ним; важкі захворювання або нещасні випадки з близькими; перенапруження і стреси, пов’язані з роботою, втрата роботи; недосипання, відтак – хронічна втома, тощо. Панічні атаки часто розвиваються у людей, схильних до депресій. Одначе не все зводиться до зовнішніх і не залежних від нас обставин: панічну атаку може навіть спровокувати надмірне (понад вісім горняток на день) вживання кави або чаю.

До самодіагностики, а тим паче – самолікування у разі панічних розладів професор Фільц не радить вдаватися: психіка – делікатна матерія, і лікування “на хлопський розум” може погіршити ситуацію.

Фото з відкритих джерел

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

16 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

16 години тому