Новини

Жінки засудили сексизм у політиці партії Зеленського

Платформа «Безпека. Жінки. Мир» засуджує сексизм у політиці в цілому й конкретний випадок сексизму з вуст керівництва партії влади зокрема. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook пише народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз, пише Четверта студія.

«Подібні висловлювання знецінюють професійні досягнення жінок у політиці і інших сферах суспільного життя, перетворюючи жінок лише в об’єкти краси (чи не краси), молодості чи об’єкти більш поважного віку, і, як наслідок, – нав’язують стереотипи про меншовартість жінки і її виключну роль як об’єкта сексуальних бажань», – наголошує Фріз.

Подібні висловлювання є неприпустимими в цивілізованому суспільстві і мають отримати жорстку публічну реакцію. Час привести в українську політику не лише нові обличчя, а й нову політичну культуру, в якій немає місця дискримінації за будь-якою ознакою, в тому числі – гендерною чи віковою, зазначає Ірина Фріз.

«Ритуальні» заяви про повагу до рівних прав і можливостей жінок і чоловіків розбиваються реаліями української політики, де квітне дрімучий сексизм і нав’язування меншовартісної ролі жінки. Образливі репліки принижують гідність не лише тих жінок, яким адресувались, а всіх українок, бо, на жаль, є частиною буденного суспільно-політичного життя, ілюстрацією справжнього ставлення до жінок в соціумі. І не є цивілізованою мовою партійного спілкування в демократичних партіях», зауважує представниця «Європейської Солідарності».

«Жінкам-політикиням потрібно мати неабияку силу, щоб протистояти сексизму. Ми боролися з гендерними стереотипами всі ці роки і сьогодні не дамо так званим «новим обличчям» зруйнувати досягнуте, перекреслити паростки взаємоповаги і рівності в українській політиці. Жінки, які стають мішенями сексизму, нерідко втрачають можливості розвивати свою кар’єру і отримують серйозні психологічні травми», – пише Фріз.

За її словами, дослідження різних організацій стосовно насильства щодо жінок у політичній сфері показують, що близько 60% політикинь стикаються з сексизмом, проявами фізичного та психологічного насильства онлайн і офлайн. Ці бар’єри на шляху до досягнення рівноправної участі у політичному житті жінок і чоловіків й досі не подолано в Україні. Це однозначно віддаляє нас від цивілізованого світу, – переконана Фріз. Вона нагадує – стаття 47 нового Виборчого кодексу зобов’язує дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму в інформації про вибори.

«Закликаємо усіх учасників і учасниць керуватись у своїй поведінці нормами чинного законодавства з питань протидії дискримінації за ознакою статі. Вимагаємо від учасників сексистського скандалу реальних вибачень перед українками, яких вони принизили своїми висловлюваннями. Очікуємо від колег та колегинь з МФО «Рівні можливості» жорсткої реакції, без оглядки на партійну приналежність», – резюмує Ірина Фріз.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

19 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

19 години тому