Законопроект Зеленського про множинне громадянство надзвичайно необхідний, – Цимбалюк

Новини 27 Січня, 2024 40

Нардеп від “Батьківщини” переконаний, що всі зауваження, які є до цього законопроекту, можна буде доопрацювати в процесі підготовки до другого читання

Законодавча ідея Президента України Володимира Зеленського про інститут множинного громадянства в Україні — надзвичайно актуальна та необхідна, витребувана часом і умовами об’єднання всіх українців, які в силу різних обставин опинилися поза рідною країною.

Про це заявив народний депутат України від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія з посиланням на Голос України.

“Мета законопроекту — дати змогу всім охочим, хто відчуває себе українцем, доєднуватися до гуманітарної або військової допомоги Україні, а в майбутньому після Перемоги України долучитися до відбудови та розвитку нашої країни.

Знаково, що діти етнічних українців зможуть отримати громадянство, або ж іноземці, які захищають нашу державу на фронті, зможуть отримати український паспорт.

Переконаний, що всі зауваження, які є до цього законопроекту, можна буде доопрацювати в процесі підготовки до другого читання», – наголосив Цимбалюк.

І справді, президентський законопроект отримав не лише позитивні відгуки. Представники опозиційних сил кажуть, наприклад, що пропозиція позбавляти громадянства українців, які добровільно отримали громадянство держави-агресора, не враховує реалій, в яких перебувають мешканці окупованих територій, зокрема атмосфери примусу та тиску. Відтак проекту закону закидають ризики дискримінації та порушення принципу рівності громадян.

«Хтось каже, що прямо Конституція забороняє мати два паспорти. Але точно будуть експерти в галузі конституційного права, які скажуть, що наша Конституція дозволяє мати подвійне та множинне громадянство», — йдеться в коментарі, який розмістив у себе в Телеграмі Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Нині народні депутати працюють над законопроектом на платформі профільного комітету. Утім, Президент визначив його як невідкладний. Тож можна очікувати, що в сесійну залу він потрапить уже під час найближчого пленарного засідання.

Коментарі

Позначки: ,