З України хотіли вивезти 170 тис. євро і понад 150 тис. доларів

Новини 03 Жовтня, 2022 281

Сьогодні, 3 жовтня, інспектори пункту пропуску «Рава-Руська – Гребенне» спільно з прикордонниками виявили в громадянки України значну суму валюти. 48-річна мешканка Донецької області прямувала рейсовим автобусом «Енергодар – Варшава» до Польщі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Львівську митницю.

Під час проходження митного контролю жінка не надала працівнику митниці належно оформленої декларації та дозвільних документів на переміщення валютних цінностей. У письмових поясненнях вона вказала, що переміщувала для 170 тис євро і 153 тис. доларів США для особистих потреб. Окрім грошей, у неї виявили паспорт громадянки російської федерації.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 ст.471 (Недекларування валютних цінностей, що переміщуються громадянами через митний кордон України, в сумі, що перевищує дозволену законодавством України для їх переміщення без письмового декларування). Митного кодексу України.
Такі дії передбачають накладення штрафу в розмірі 20% суми, що перевищує дозволену для переміщення валютних цінностей без письмового декларування, згідно з офіційним курсом НБУ на день вчинення порушення митних правил.

Нагадаємо, що 4 березня 2022 року НБУ вніс зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», які давали змогу фізичним особам не надавати підтвердні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон.

З метою запобігання виведенню капіталу за кордон банк ухвалив рішення повернути вимогу щодо надання підтвердних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю вище 10 тис. євро (в еквіваленті).

Коментарі

Позначки: