Юрій Холод звернувся до громад області з ініціативою спільно сформувати політику памʼяті на Львівщині

Новини 11 Жовтня, 2024 35

Офіційно

Львівщина може стати прикладом системного підходу до напрацювання політики памʼяті. Першим важливим кроком до цього має стати повна інвентаризація всіх місць памʼяті, монументів, меморіалів, хрестів героям тощо. Такий перелік повинна б мати кожна громада, деякі вже його формують.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу ЛОР.

Також треба звести всі ці дані разом, аби формувати загальну стратегію памʼяті цілої області як частину загальнонаціональної стратегії.

Кожна громада мала б встановити кілька дат, до яких місця памʼяті, що перебувають на її території, потрібно облагородити і прибрати. Щоб нікого не забути, щоб шанувати по-справжньому, щоб, у разі погіршення стану меморіалу, вчасно відреагувати та відновити його. Серед цих дат пропонується День Незалежності, День Захисника та Захисниці, День Героїв, Великдень.

З такими пропозиціями до всіх громад області та департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА офіційно звернувся в.о голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Не закликаю у цей воєнний час виділяти на це великі гроші з бюджету. Знаю, що багато громад залучають громадськість, комунальні установи, волонтерів. Такі толоки також споконвіку є частиною просвітництва, гуртування та національного виховання нашого народу.

Вірю, що всім разом нам вдасться систематизувати та вдосконалити догляд за памʼятними знаками різних часів та гідно вшановувати всіх наших Героїв, адже памʼять також є нашою бронею і зброєю. А зброю треба чистити і доглядати. Тому памʼятати — це насамперед діяти», – підкреслив Юрій Холод.

В.о голови Львівської обласної ради нагадав, що Львівщина — перша область в Україні, яка очистилася від окупаційної символіки, памʼятників окупантам та комуністичних топонімів.

«Наша справжня українська історія — це багато звитяжних сторінок та трагічних подій, які також ознаковані у різний спосіб в кожній громаді. Памʼятники, меморіали, хрести, сквери та інші місця вшанування наших героїв та жертв різних окупаційних режимів є частиною нашої національної політики памʼяті. А памʼять — силою нації, її зброєю проти ворога, і, знищуючи памʼять про репресії та геноцид, російський окупант добре знав і знає, що робить.

Я щиро дякую всім, хто досліджує історію, дбає про ознакування наших національних місць памʼяті і слави, а також про благоустрій та добрий стан меморіалів і українських памʼятників. Дякую громадам, волонтерам та активній громадськості», – наголосив Юрій Холод.

Коментарі

Позначки: ,