Як на Львівщині відключають світло

Новини 05 Червня, 2024 3 877

Розʼяснення Львівобленерго

Часті питання: як відбуваються відключення у Львові та області

 Про це пише Четверта студія з посиланням на Львівобленерго.

Щодня НЕК «Укренерго» формує дозволений обсяг електричної потужності (ліміт), який можна споживати на певній території протягом визначеного часу доби, зважаючи на дефіцит потужності в енергосистемі України. 

Дефіцит потужності є наслідком масових обстрілів російськими окупантами енергетичних об’єктів — електричних станцій, які виробляють електроенергію, а також підстанцій і ліній, через які передається вироблена електроенергія.   

Дефіцит потужності також залежить від погодних умов, які необхідні  для виробництва електроенергії сонячними та вітровими електростанціями, а також можливостей імпорту електроенергії з інших держав до України.  

⚠️Що буде, якщо перевищити ліміт? 

Якщо споживання електроенергії перевищує дозволений ліміт — застосовують графік погодинних відключень. 

На Львівщині споживачі у графіку поділені на шість груп, кожна з яких почергово вимикається. Доба у графіку поділяється на такі зони: 

• зелений колір — електроенергія подається, 

• помаранчевий колір — відключення,

• білий колір — можливе відключення за необхідності. 

У випадку дії графіку погодинних відключень радимо бути готовими перебувати без електроенергії споживачам як в «помаранчевій», так і «білій» зоні. 

Якщо і ці заходи не забезпечують дотримання ліміту, НЕК «Укренерго» може дати розпорядження про введення аварійних відключень. Саме така ситуація була у вечірній та нічний час вчора.

Аварійні відключення вводять негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго» і тривають до відповідного наступного розпорядження. В такому випадку неможливо спрогнозувати тривалість відключення чи попередити про них заздалегідь.  

💡Як відключення діють зараз? 

Зранку 5 червня у Львові та області діють погодинні відключення. Однак у випадку перевищенні ліміту можливе застосування аварійних відключень за розпорядженням НЕК «Укренерго». 

Тому просимо всіх ощадливо використати електроенергію у години її подачі і не вмикати потужних електроприладів без нагальної потреби. Тоді вдасться запобігти додатковим відключенням. 

Окрім цього, сьогодні на Львівщині очікуються грози, місцями шквали 15-20 м/с. Стихія також може призвести до пошкодження електромереж і знеструмлень споживачів. 

📌Де дізнатися про відключення? 

📲Сайту «Львівобленерго», розділ «Чому немає світла»: https://poweron.loe.lviv.ua/ 

🔸️Чат-бот «Львівобленерго» у Viber (для побутових споживачів): https://www.viber.com/loebot 

🔸️Чат-бот «Львівобленерго» у Telegram (для побутових споживачів): https://t.me/loeserviceBot 

🔹️Чат-бот «Львівобленерго Бізнес» у Viber (для юридичних споживачів): www.viber.com/loebiznesbot 

🔹️Чат-боту «Львівобленерго Бізнес» у Telegram (для юридичних споживачів): https://t.me/loebiznesbot

Коментарі

Позначки: ,