ВРУ удосконалила державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки (ВІДЕО)

Новини 13 Січня, 2023 160

Забудовники виводяться з-під відповідальності за дотримання пожежної безпеки під час проектування та забудови

Верховна Рада України проголосувала за проект Закону, який профільний комітет визнав таким, який має корупційні ризики.

Мова йде про Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Так, згідно з проектом Закону:

забудовники виводяться з-під відповідальності за дотримання пожежної безпеки під час проектування та забудови;

ДСНС та ліцензовані юридичні особи зможуть на власний розсуд відносити земельні ділянки, будинки, споруди, комплекси до певного рівня ризику техногенної та пожежної безпеки. При цьому проект визначає нові рівні ризиків (допустимий, наближений до граничного, гранично допустимий), але не наводить хоча б ознаки кожного з них, покладаючи це на Кабмін;

ДСНС наділяється правом звертатися до адміністративного суду з метою повного чи часткового зупинення роботи підприємств «з інших підстав, визначених законом».

Крім того, проект суперечить Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» в частині ліцензування послуг у сфері пожежної безпеки, але не пропонує внесення відповідних змін до нього.

Законопроект містить корупційні ризики та потребує доопрацювання. Розширення наглядових повноважень органу державної влади саме по собі не гарантує підвищення рівня пожежної безпеки, яка залежить також від якості, об’єктивності та безкорупційності контрольних заходів.

Коментарі

Позначки: ,