Відповідальність за вбивство Ірини Фаріон взяли на себе неонацисти

Новини 25 Липня, 2024 221

Організація NS/WP

У телеграм-каналі осередку неонацистського руху NS/WP (National-Socialism/White Power) з’явилося відео, як стверджується, моменту вбивства Ірини Фаріон.

Про це пише Четверта студія.

Колишнього депутата Верховної Ради України вбили пострілом у голову 19 липня у Львові. У ролику демонструється уривок на десять секунд, де чути жіночі вигуки.

ASTRA порівняла уривок відео з нібито вбивством Фаріон і кадри з місця її смерті і знайшла автомобілі, що збігаються. Втім, робити однозначні висновки щодо вбивства Фаріон ультраправим активістом поки що передчасно.

Також у відео демонструється маніфест “автономного революційного расиста”, який взяв на себе відповідальність за вбивство.

Маніфест написано російською мовою. Вбивство Фаріон автор мотивував тим, що колишня нардеп розпалює ненависть за мовною ознакою всередині українського суспільства. Ірина Фаріон була відома, зокрема, радикальними заявами на підтримку української мови.

Раніше поліція України вперше опублікувала фотографії та прикмети передбачуваного вбивці екс-депутата Ірини Фаріон. Це молодий чоловік близько 20 років, худорлявої статури та зростанням до 180 сантиметрів. Напередодні вбивства він стежив за Фаріон. У ці дні він був одягнений у панаму, сонцезахисні окуляри та червоний спортивний светр. Вбивця також мав при собі невелику сумку, в якій, імовірно, була зброя.

Довідково:

NS/WP — неонацистська екстремістська група, що діє в Росії. У 2000-х роках багато не пов’язаних між собою нацистських груп використовували абревіатуру NS/WP. У 2010 році двом членам NS/WP було висунуто звинувачення у вбивстві громадянина Гани в 2009 році.

25 квітня 2022 року ФСБ повідомила про затримання групи учасників організації, яка готувала замах на провладного журналіста Володимира Соловйова. Під час обшуків у підозрюваних виявлено та вилучено саморобний вибуховий пристрій, запальні пристрої, такі як коктейлі Молотова, пістолети, обріз мисливської рушниці, гранату, набої, наркотики та підроблені українські паспорти. Крім того, виявлено націоналістичну літературу та атрибутику. Серед затриманих був також один із лідерів NS/WP Андрій Пронський, який у 2013 році за дорученням NS/WP скоїв вбивство єврея, за що його відправили на примусове лікування. 

Коментарі

Позначки: ,