Новини

ВДВ України перейменували в Десантно-штурмові війська

Українські Високомобільні десантні війська (ВДВ) з 21 листопада перейменовані в Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Про це під час виступу до Дня десантника повідомив президент України Петро Порошенко. Трансляцію виступу вів телеканал “112 Україна“.

“Звичайне 2 серпня – це дата першого стрибка парашутистів у московському військовому окрузі. При чому ж тут ми? Москва – не Київ, так само, як і Україна – не Росія. І як президент і Верховний головнокомандувач, я також ухвалив рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ. Російські ВДВ з літа 2014 року беруть безпосередню участь в окупації українського Донбасу. Тому постановляю ввести нову назву – Десантно-штурмові війська ЗСУ”, – зазначив Порошенко.

Він додав, що така назва більшою мірою відповідає цілям і функціям цього роду військ в умовах сучасних бойових дій.

Після цього пройшла церемонія прийняття присяги десантника. Командувач Десантно-штурмовими військами України, генерал-лейтенант Михайло Забродський зачитав текст присяги. Десантники поклялися ніколи не відступати перед труднощами, бути фізично і розумово розвиненими, не кидати товариша в біді і бути готовими в будь-який момент виступити на захист країни.

Україна сьогодні, 21 листопада, вперше відзначає День десантника. Раніше святкування в країні проходили 2 серпня, так само як в Росії, Білорусії, Казахстані та інших країнах СНД.

В Україні розташовані 25-а окрема повітряно-десантна бригада (Дніпропетровська область, смт Гвардійське), 45-я окрема десантно-штурмова бригада (Одеська область, р. Болград), 46-я окрема десантно-штурмова бригада (р. Полтава), чотири окремих аеромобільних бригади, розташованих в Миколаєві, Львові, Житомирі і Костянтинівці (Донецька область), а також 102-й окремий склад парашутно-десантної техніки (р. Житомир) та 199-й навчальний центр Високомобільних десантних військ (Житомирська область, с. Тетерівка).

Згідно з указом міністра оборони Степана Полторака від 20 листопада, для Десантно-штурмових військ, як і для інших родів військ, були затверджені нові правила носіння військової форми та її елементів. Нагадаємо, що сьогодні українські десантники змінили блакитний берет на головний убір темно-бордового кольору. Зміни торкнулися і беретных знаків десантників – тепер на них зображений купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він випалює скверну.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Будинок вчених повернули громаді Львова

Прокурори через суд

10 години тому

Критична ситуація може бути не на фронті, а в тилу

Наприкінці травня це стане найважчою точкою в історії незалежної України

10 години тому

В Україні 15 тисяч військових не хочуть воювати

Отримали дисциплінарне покарання

10 години тому

Російські пропагандисти поширюють фейк про затримання Залужного

Фейк є частиною російської стратегії зі штучного створення конфлікту між армією та політичним керівництвом України

10 години тому