Новини

В Україні зник опозиційний азербайджанський блогер

12 грудня у Києві зник опозиційний азербайджанський блогер, корреспондент «Azer Freedom TV» Ельвін Ісаєв.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє ZMINA з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, телефон Ісаєва відключений, зв’язатися із ним не вдалося.

39-річного блогера і політактивіста останній раз бачили біля будинку по просп. Палладіна у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих.

Ісаєв приїхав до Києва в кінці вересня 2019 року із Російської Федерації, де проживав тривалий час. Батьки Ельвіна разом з ним переїхали в Росію в 90-х роках. В 2001 році Ісаєв отримав російське громадянство. Він одружився з росіянкою і жив у Санкт-Петербурзі, у родини було двоє дітей.

У серпні 2019 року російська поліція раптово затримала Ісаєва. Після судових розглядів його російський паспорт визнали «незаконно виданим» і вилучили.  Самого ж блогера відправили в центр тимчасового утримання іноземців для подальшої екстрадиції в Азербайджан. 11 вересня Ісаєв був звільнений завдяки екстреному втручанню Європейського суду з прав людини, який застосував “правило 39” і заборонив його видачу Азербайджану. Після цього блогер виїхав до України.

Азербайджанські ЗМІ повідомили, що Ельвіна Ісаєва депортували із України до Азербайджану 12 грудня нібито через порушення міграційного законодавства України і що він знаходиться у СІЗО №1 в Баку.

Зникнення Ельвіна Ісаєва збіглося із візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедова.

Ісаєв гостро критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва, називав його диктатором і розповідав про корупцію в Азербайджані. Його канал на YouTube був зареєстрований у 2014 році, він зібрав близько 20 тисяч підписників.

Нагадаємо, це не перший випадок переслідування Азербайджаном опозиційних журналістів і активістів за кордоном. Так, у 2015 році з Азербайджану до Грузії виїхав журналіст-розслідувач Афган Мухтарли. У травні 2017 року він зник. Пізніше Мухтарли знайшовся в Азербайджані, де йому пред’явили звинувачення в незаконному переході кордону, контрабанді і нападі на прикордонників. У січні 2018 журналіста засудили до шести років ув’язнення.

Основною темою його матеріалів була корупція в Азербайджані. Мухтарли писав у тому числі про власність азербайджанського президента Ільхама Алієва і його сім’ї в Грузії.

Незадовго до арешту Мухтарли говорив, що за ним ведеться стеження і що грузинська влада не реагує на це. Після зникнення журналіста в Грузії почалися пікети на його підтримку. У червні 2018 року Європарламент прийняв резолюцію «Справа Мухтарли і положення журналістів в Азербайджані» із закликом до Баку звільнити журналіста, а до Тбілісі – провести розслідування його викрадення.

Міжнародні правозахисні організації вважають Афгана Мухтарли в’язнем сумління. У червні 2017 року Європарламент закликав владу Азербайджану негайно звільнити його і зняти всі звинувачення. Проте Мухтарли досі у в’язниці.

Інший опозиційний азербайджанський журналіст Фікрат Гусейнов, який мав громадянство Нідерландів, був затриманий в Україні 14 жовтня 2017 року в аеропорту “Бориспіль” на підставі червоної картки Інтерполу, яку ініціював Азербайджан. Гусейнов висвітлював роботу опозиції в екзилі та викривав корупцію в азербайджанському уряді. Він також критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва. До Києва журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філії супутникового телеканалу Turan TV.

Українська влада півроку утримувала Гусейнова, поки тривали суди щодо його екстрадиції в Азербайджан, проте зрештою йому віддали паспорт і журналіст зміг повернутися до Нідерландів. Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали Генпрокуратуру України припинити переслідування журналіста, завершити екстрадиційну перевірку та відпустити його.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова»

Цьогоріч культовий міський фестиваль, що має тривалу історію (з 2003  року), буде трохи іншим —…

14 хв. тому

У Садового нарешті залатали ями на Трускавецькій (ФОТО)

У Львові відремонтували аварійну ділянку дороги на вул. Трускавецькій

40 хв. тому

У Львові відкрили дев’ятий центр національно-патріотичного виховання для школярів

Тут учнів навчатимуть, як надавати домедичну допомогу, керувати дронами, орієнтуватися у просторі та місцевості, стріляти

43 хв. тому

У Львові приготують Великодні сніданки для потребуючих

Великодня трапеза у філії соціальної роботи з бездомними людьми відбувається щороку, ще з часу відкриття…

47 хв. тому