Новини

В Україні з 1 квітня ціна на газ формуватиметься за ринковими принципами

В Україні з 1 квітня ціна на газ буде формуватися за ринковими принципами, тому цінові пропозиції постачальників можуть суттєво змінитися.

Про це пише Четверта студія з посиланням на НАК “Нафтогаз”.

У компанії нагадали, що з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше, ніж до 31 березня 2021 року, гранична ціна на газ регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 року №25 та становить 6,99 грн/куб. м.

“Уже з квітня ціна на газ буде формуватися на ринкових принципах і цінові пропозиції постачальників, враховуючи піврічний досвід роботи вільного ринку газу, будуть значно відрізнятися”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що з лютого 2021 року Міністерство соціальної політики України за сприяння Групи Нафтогаз спростили процедуру зміни газопостачальника для отримувачів пільг і субсидій. Клієнтам не потрібно особисто відвідувати чи повідомляти Управління соціального захисту населення (УСЗН) про зміну постачальника та щомісячну ціну газу, адже тепер між постачальниками та органами соцзахисту налагоджено обмін даними в електронному форматі.

В умовах протиепідемічних заходів та з метою запобігання поширенню COVID-19 місцеві управління соціального захисту населення не повинні вимагати від отримувачів пільг та субсидій додаткового підтвердження чи довідок щодо зміни постачальника.

Відкритий ринок газу та цінова конкуренція між постачальниками ― це значні переваги для всіх його учасників. У побутових споживачів є можливість економити на газових платіжках, обравши постачальника із вигідними цінами.

Ринкова ціна на газ для субсидіантів та пільговиків ― це також економія для державного бюджету України. У результаті переходу клієнтів до постачальника з вигіднішими цінами державні видатки на оплату субсидій зменшуються, тобто держава платить меншу ціну за газ компаніям, які надають комунальні послуги пільговим категоріям населення.

Із 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року гранична ціна на газ регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 р. № 25 і становить 6,99 грн/куб.м,  проте ГК «Нафтогаз України» як ціновий лідер встановила для споживачів кращу ціну на газ. У січні, лютому та березні, вона є нижчою за рекомендовану урядом ціну і складає 6,86 грн/куб.м із ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

Уже з квітня ціна на газ формуватиметься на ринкових засадах і цінові пропозиції постачальників, з огляду на піврічний досвід роботи вільного ринку газу, значно відрізнятимуться (у грудні, наприклад, ГК «Нафтогаз України» пропонувала своїм клієнтам до 40% вигідніші ціни). Тому ми закликаємо побутових клієнтів не зволікати з подачею заявки на зміну постачальника, а, орієнтуючись на піврічний досвід роботи відкритого ринку газу, цінові пропозиції та рівень сервісного обслуговування, обрати свого постачальника вже зараз.

Якщо у споживача виникли питання щодо нарахування пільг, для їх вирішення він може звернутися до свого управління соцзахисту. Перевірити наявність пільгової категорії можна в особистому кабінеті на сайті ГК «Нафтогаз України» gas.ua або у чат-боті GASUA у Viber та Telegram. Із додатковими питаннями клієнт також може звернутися до інформаційного центру ГК «Нафтогаз України»: +38 066 300 28 88, +38 098 300 28 88, +38 093 300 28 88.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

8 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

10 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

10 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

10 години тому