В Україні ТЦК може оштрафувати чотири мільйони чоловіків

Новини 16 Липня, 2024 37

Два місяці, дані на оновлення даних в базі даних військовозобовʼязаних, спливли. Завтра почнуться штрафи від 17 тисяч гривень

Два місяці, дані на оновлення даних в базі даних військовозобовʼязаних, спливли. Завтра почнуться штрафи від 17 тисяч гривень.

Про це повідомив нардеп Володимир Арʼєв, інформує Четверта студія.

За даними МО, за відведений час оновили дані десь 4 мільйони. Це половина або менше від усіх військовозобовʼязаних. Тобто, понад 4 мільйони громадян можуть бути оштрафовані. 

Так, серед них ухилянти, але є і величезні групи тих, хто фізично не зміг виконати вимоги закону про мобілізацію.

По-перше, це особи, даних яких не виявилося в системі «Оберіг». З різних причин. Таких сотні тисяч. 

По-друге, особи, чиї дані виявились неправильними в частині, яка не виправляється через Резерв+. Їх не менше. Їм по-любому треба було йти в ТЦК, а там дикі черги, відключення світла, відсутність зв’язку з реєстром «Оберіг» ітд ітп. Тобто, вони не змогли виконати вимоги закону через фізичну неспроможність держави забезпечити виконання. В результаті, пів країни від завтра є порушниками.

Ми з колегами передбачили цю ситуацію і запропонували продовжити на 90 днів безштрафний термін оновлення, за який МО могло би привести нормативну базу та розширити додаток Резерв+ відповідно до потреб. Законопроєкт 11305 підтримала Європейська Бізнес Асоціація, навіть на півтори години підтримало Міністерство оборони, але потім раптом змінило думку.

Сьогодні цього законопроєкту немає в порядку денному. 

Тому, від завтра почнуть штрафувати і ухилянтів, і тих, хто фізично не зміг виконати заздалегідь погано написаний закон. Або почнуть пропонувати порушникам «домовитись» з половини.

Коментарі

Позначки: