У Трускавці туристи платитимуть 8 грн на добу туристичного збору

Новини 30 Січня, 2019 419

Ілюстрація: shatsk.rayon.in.ua

У місті Трускавець на Львівщині,  мають намір встановити туристичний збір у розмірі 0,2 % – тобто 8 грн з особи на добу.

Як повідомляють «Джерела Трускавця», таку пропозицію озвучив начальник фінансового управління Микола Федоричак на засіданні депутатської комісії з питань бюджету.

Як відомо, з 1 січня набули чинності зміни до Податкового кодексу: базою нарахування туристичного збору визначено загальну кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання. А базою оподаткування – мінімальна зарплата, ставки – до 0,5 % для внутрішнього туризму; до 5 % – для в’їзного туризму. Якщо перевести це у суми, то граничні норми для іноземних туристів становитимуть 208 грн на добу, а для вітчизняних – 20,8 грн.

Раніше при обрахуванні цього податку відштовхувалися від вартості проживання, у Трускавці була визначена ставка – 1 %.

Рішення щодо обсягів туристичного збору ухвалюють місцеві ради. На розгляд трускавецьких депутатів керівник фінансового управління Микола Федоричак запропонував проект рішення міськради, у якому туристичний збір становить 0,2% від мінімальної зарплати для усіх категорій туристів. У грошовому еквіваленті це близько 8 грн на добу. У такий спосіб влада має намір отримати приблизно таку ж суму від цього податку, як і у минулі роки, за умови, що платитимуть усі суб’єкти господарювання, які підпадають під дію закону.

Торік до бюджетуміста, за інформацією Миколи Федоричака, надійшло 3,6 млн грн туристичного збору, з яких понад 2, 2 млн грн сумарно сплатили: комплекс «Rixos-Prykarpattya», ТзОВ «Хотел Менеджмент Груп», ТОВ «Українська готельна група». До найбільших платників туристичного збору у Трускавці також належать готелі «Лісова пісня», «Шале Грааль», «Свитязь», санаторій «Шахтар», оздоровчо-профілактичний комплекс «Планета здоров’я».

Гостра дискусія під час засідання бюджетної комісії розгорілася навколо термінів «путівка» та «оздоровлення у санаторно-курортних закладах». Річ у тім, що відповідно до закону від сплати туристичного збору звільняються особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Тобто виходить так, що частина санаторіїв не буде платниками туристичного збору. Хоча, як повідомив Андрій Остапчук, у «Шахтарі» внутрішнім наказом встановлено, що під визначення «путівка» підпадає перебування більше 12 діб, а з відпочивальників, які зупиняються на менший термін, санаторій сплачує туристичний збір. Тому, на його переконання, 0,2% – це занадто висота ставка, її варто зменшити вдвічі.

Колегу підтримали депутати Анатолій Стародуб та Юрій Яворський, які вважали, що збільшення відрахувань з туристичного збору вплине на здорожчання путівок, чого не варто робити, оскільки нині Трускавець потерпає від зменшення кількості відпочивальників. Натомість трускавецький мер Андрій Кульчинський та керівник фінансово управління Микола Федоричак наполягали на тому, аби у проекті рішення залишити 0,2 %.

Микола Федоричак також повідомив, що цього року бюджет міста недоотримає понад 6 млн грн плати за землю у зв’язку з ухваленням нової нормативно-грошової оцінки землі. І якщо ще й зменшаться надходження від туристичного збору – то це відчутно відобразиться на обсягах робіт та функціонуванні бюджетних установ міста.

Під час роботи бюджетної комісії депутати вкотре підняли тему ухиляння від сплати будь-яких податків власників квартир та приватних помешкань, які надають послуги з проживання для відпочивальників. Адже закон встановлює, що, крім проживання в готелях, хостелах, пансіонатах і таборах відпочинку, туристичний збір в 2019 році буде стягуватися також з туристів, що проживають в приватних житлових будинках, прибудовах, квартирах, котеджах, кімнатах і інших об’єктах нерухомості, які використовуються для тимчасового проживання або ночівлі. Однак механізм контролю за перерахуванням зборів до бюджету за проживання в приватному житловому фонді не напрацьований.

Остаточне рішення щодо розміру туристичного збору на території Трускавця мають ухвалити депутати міськради на засіданні сесії, яке відбудеться 31 січня.

 

Коментарі

Позначки: , ,