У Садового прозвітували про будівництво у Брюховичах

Новини 10 Серпня, 2024 77

Підсумки роботи робочої групи щодо будівництва на вул. Широкій в Брюховичах

У місті провели останнє засідання робочої групи щодо будівництва на вул. Широкій в Брюховичах. Тепер оформляють підсумкові документи роботи, в тому числі з долученням пропозицій мешканців.

Підсумками десятимісячної роботи групи поділився заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, пише Четверта студія.

За словами Любомира Зубача є два два шляхи розвитку справи.

«Перший – даємо цю справу на відкуп судових інстанцій. І тоді може бути два результати: один – ми виграємо, земельну ділянку повертають у власність міста і ми приймаємо ті рішення, які вважаємо за потрібне. Або ми програємо – і тоді забудовник будує те, що вважає за потрібне. І ми на це не впливаємо. Нехай мене назвуть песимістом, але я не вірю в оперативне вирішення проблеми у судовій площині, якщо цього не сталося за останні кілька років. Можливо, я і помиляюся, та ризик занадто великий.

Хто буде нести відповідальність, якщо правова система не спрацює, відмовить і там побудують житло? Питання риторичне. А тому ми підходимо до другого шляху.

Другий шлях – це підготовка висновків і рекомендацій. Зауважу, ці висновки не є якоюсь домовленістю про те, що юридичний департамент відмовляється від процесів. Ні, вони тривають. Але ці висновки потрібні для того, щоб у разі програшу в судах, мати сформоване розуміння, що така забудова буде збалансованою і адекватною», – розповів Любомир Зубач.

Посадовець підтримує запасний варіант. За його словами, забудовник пішов не лише на діалог, а й на поступки.

Забудовник повністю відмовляється від будівництва житла на Широкій у Брюховичах. Тільки готельний комплекс, який 100-відсотково віддає в управління міжнародному готельному оператору Ribas Hotels Group. Відповідна угода вже є у Львівській міській раді. Водночас девелопер зобов’язується збудувати повноцінний реабілітаційний центр для військовослужбовців на три тисячі квадратних метрів. Його SENSAR Development з ремонтами та сучасним обладнанням передасть місту у комунальну власність. А фахівці юридичного департаменту продумають гарантії виконання забудовником цих зобовʼязань.

«Три роки минуло від часу брюховицької знахідки, що шокувала. Я був у перших рядах тих, хто демонтовував паркан, коли почали будівництво. Разом усім містобудівним блоком у міській раді аналізували брюховицьку аферу і готували матеріали у правоохоронні органи. Тому, звісно, дуже хотілося б покарання винних і відновлення справедливості.

Майже рік минув у перемовинах і пошуках варіантів, як повернути чи бодай компенсувати громаді втрачене. Утім винних – як посадовців, так і депутатів Брюховицької селищної ради, які блискавично швидко віддали ділянку разом з будівлею школи під цинічну житлово орієнтовану забудову, досі не притягнуто до відповідальності. Сподіваюся, рано чи пізно це таки станеться.

Дякую депутатам Львівської міської ради за спільну працю, а мешканцям Брюховичів – за активність та принциповість», – додав Любомир Зубач

Коментарі

Позначки: ,