У Польщі не хочуть полагодити “справу пам’ятників”

Новини 28 Жовтня, 2017 36

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що порозуміння не досягнуто через позицію Варшави

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що польська сторона не прагне вирішення ситуації довкола польських поховань в Україні. Йдеться про заборону УІНП у справі проведення ексгумацій та легалізації місць пам’яті поляків на території України. Про це Володимир В’ятрович написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами очільника Українського Інституту національної пам’яті, українська сторона пропонувала вирішення цієї проблеми, проте цього не відбулося з вини поляків. Володимир В’ятрович наголошує на тому, що насправді Польща від весни не приступила до розмов, а невирішена справа меморіальних місць – це нагода для опонентів висловлювати декларації про повагу до померлих і неможливість порозумітися з українцями.

Володимир В’ятрович нагадав, що заблокування можливості проведення ексгумацій польськими експертами в Україні є відповіддю на демонтаж українського пам’ятника у Грушовичах (Польща). Пам’ятник був встановлений нелегально.

Голова УІНП нагадує, що українська сторона запропонувала двосторонню легалізацію всіх дотеперішніх місць пам’яті і поховання в Польщі та Україні. Він пише, що в Україні понад 150 польських пам’ятників не мають належного документального оформлення. Польська сторона досі не оприлюднила списку таких українських місць на території Польщі. “Жодного разу ми не почули від польських органів скільки саме українських пам‘ятників під загрозою демонтажу як нелегальні? Яких саме документів бракує по кожному з них? Який шлях вирішення проблеми пропонується ними?” – пише Володимир В’ятрович.

Ілюстрація: djerela.com.ua

Коментарі

Позначки: ,