Новини

У Північному Льодовитому океані виявили глобальну “кліматичну бомбу”

Вміст прісної води в Північному Льодовитому океані збільшився на 40% за останні два десятиліття, а її проникнення прісної води в Атлантичний океан може катастрофічним чином вплинути на глобальний клімат.

Про це йдеться у статті вчених Вашингтонського університету, Національної лабораторії Лос-Аламоса і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) у журналі Nature Communications.

За словами вчених, накопичення прісної води відбувається через танення арктичних льодів. Зараз прісна вода знаходиться поверх солоної й утримується вітрами в морі Бофорта, утворюючи щось на зразок водяного купола. Якщо вітри ослабнуть, то прісна вода проникне в північну Атлантику, включаючи море Лабрадор. Це, своєю чергою, вплине на великі океанічні течії в Атлантичному океані, а також циркуляцію холодних і теплих вод.

Висновок дослідників заснований на моделюванні циркуляції океану, яке дозволило простежити за поширенням прісної води в морі Бофорта в період 1983-1995 років. Виявилося, що велика частина прісної води досягла Лабрадору через Канадський Арктичний архіпелаг. Під час цієї події солоність Лабрадору знизилася на 0,2-0,4 частини на тисячу частин.

Наразі обсяг прісної води в морі Бофорта у два рази більше, ніж минулого разу, і становить 23 тисячі кубічних кілометрів. Хоча точний вплив такої прісноводної “бомби” на Атлантику спрогнозувати не можна, вчені вважають, що це серйозно вплине на клімат всієї Північної півкулі.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик
Tags: океан