У Палаці Хоткевича хочуть створити мистецьку галерею (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 23 Травня, 2021 412

У Палаці Хоткевича хочуть створити мистецьку галерею

У Палаці Хоткевича планують створити “ХотАртХол” — молодіжну галерею, де будуть експонувати мистецькі дебюти. Вона охоплюватиме два поверхи. Для реалізації цього задуму автори проєкту оголосили про збір грошей на платформі Спільнокошт.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Раніше у підвальному приміщенні Палацу Хоткевича був гардероб. Тепер там хочуть створити молодіжну галерею. Для цього потрібно встановити проєктори, спеціальні тумби та зробити ремонт.

“Ми бачимо тут саме зону для виставки творів об’ємного та мультимедійного мистецтва. У нас запущена кампанія на платформі Спільнокошт “Велика ідея”. Якщо наша краудфандингова кампанія буде успішна, то міжнародний фонд “Відродження” подвоїть цю суму і нам вдасться здійснити наш задум зі створення галереї ХотАртХол”, — каже завідувачка відділу проєктного менеджменту Палацу культури імені Гната Хоткевича Юлія Рудюк.

Зібрати потрібно 85 тисяч гривень, до кінця збору залишилося 41 день.

Минулоріч Палац подавався на Громадський бюджет та виграв фінансування на створення ХотАртКласу — сучасної студії образотворчого мистецтва.

“Треба додати обладнання, технічне оснащення. Оскільки дітям тут не комфортно займатися. Стара техніка, старі стільці, стелажі. Немає місця”, — каже керівниця Палацу культури імені Гната Хоткевича Олександра Онишкевич.

Тоді ж зібрали гроші та відремонтували перший поверх будівлі для майбутньої галереї. Вже в червні там хочуть організувати першу виставку. Паралельно розпочали реконструкцію великого залу. Його спорудили 1934 року. Добудовували зал у 80-х роках.

“Ми вирішили зробити проєктно-кошторисну документацію і запустити процес реконструкції залу. Ми залишимо стелю такою як вона є. Єдине, що ми відреставруємо трикутники, люстри так само відреставруються. Тут дуже добра акустика, дуже добре колись все спланували. Власне ми тільки осучаснимо, додамо комфортних місць”, — каже Олександра Онишкевич.

Зараз чекають усіх погоджень, адже будівля – пам’ятка архітектури місцевого значення. На розробку документації з міського бюджету виділили 200 тисяч гривень. Грошей на виконання робіт поки немає.

Окрім того, паралельно з реконструкцією залу потрібно відремонтувати дах, що протікає. Роботи там тривають вже 2 роки. Зроблено лише частину.

“У тому крилі знаходиться дах такий шатровий, на дерев’яних балках. Балки вже від старості прогнили, вони змістилися і вода затікає і в концертний зал, і в танцювальні класи”, — додає Олександра Онишкевич.

Аби відремонтувати увесь дах треба 12 мільйонів гривень. За словами керівниці Палацу культури, зараз є менше мільйона.

“Наразі звісно не є коштів з бюджету так багато як би хотілося за один раз. І ми розуміємо, що є карантин, коронавірус, вони внесли свої корективи. Відповідно фінансування не є одразу велике, але ми намагаємося забезпечити постійне безперебійне проведення робіт”, — каже директорка міського департаменту розвитку Наталія Бунда.

Окрім фінансування з міського бюджету, керівництво Палацу шукає благодійників та подається на різноманітні проєкти.

Коментарі

Позначки: ,