Персонал Музею Івана Франка у селі Нагуєвичі, що на Львівщині, виростив 1,3 тонни картоплі для потреб Збройних сил. Більшу частину врожаю через волонтерів уже передали для польових кухонь військових. Декілька мішків з картоплею залишили, щоб посадити наступного року.
Про це повідомляє Суспільне, пише «Четверта студія».
Ідея з’явилася у директора заповідника Богдана Лазорака на початку повномасштабної війни.
“Ми в садибі Франка реально не знали, чим зайнятися, тому що туристів немає. І коли ми подумали, що треба якось допомогти Збройним силам, ми засадили картоплю. Ту, про яку писав Іван Франко в своїх творах, про яку збирав різні приказки, повір’я”, — розповідає Богдан Лазорак.
Один з працівників заповідника запропонував скористатися власною ділянкою. Картоплею засіяли 10 сотих. Доглядали всім колективом, аби отримати добрий врожай. А восени зібрали 1300 кілограмів.
“Зусиллями всього колективу посадили ту картоплю. Збирали жуки, щоб не їли, щоб бульба та нормально росла. Не труїли. Ну і тепер зібрали хороший врожай. Урожай дуже добрий. Бульба дуже велика була, багато вродило”, — каже працівник Музею Франка Микола Тимишин.
У музеї Івана Франка кажуть, що письменник і сам полюбляв страви з картоплі. А у його родині знали безліч рецептів з цього овоча.
“Іван Франко після другого арешту з 1880 по 1882 рік провів в Нагуєвичах саме тих два роки. І в цей період він написав такий текст під назвою “Дещо про картоплю”, в котрому він описує картоплю як основний овоч українців. Ну і нагуєвичан, зокрема. Описує, як українці працюють натхненно, вирощуючи цей овоч. І, зокрема, описав страви, які варили з бульби в Україні”, — каже заступниця директора з наукової роботи Лілія Хміль.
Наступного року, крім розвитку туризму, працівники музею збираються знову садити город. І жартують, що на честь перемоги у війні влаштують святкування і частуватимуть відвідувачів печеною картоплею.
Це може бути черговий вкид ворога, щоб посіяти паніку