У Львові звучатиме заборонена музика

Новини 18 Жовтня, 2021 389

Фото Львівський органний зал

У вівторок, 19 жовтня, об 11:00 у Львівському прес-клубі відбудеться брифінг на тему: “Презентація музично-історичного проєкту “Forbidden Music. “Заборонена музика”.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів

Організатори: Львівський органний зал і громадська організація “Collegium”.

Промовці:

Тарас Демко, директор проєкту “Forbidden Music. Заборонена музика”;

Даніель Ганссон, генеральний музичний керівник, дириґент;

Іван Остапович, арт-керівник, дириґент;

Любов Морозова, музична координаторка.

Довідка від організаторів:

“Заборонена музика” – це великий музично-історичний проєкт України, Німеччини та Швеції, який розповідає про долі та творчість композиторів в умовах тоталітарних режимів нацистської Німеччини та Радянського Союзу. Він показує силу мистецтва, що долає будь-які заборони задля утвердження загальнолюдських цінностей – гідності, свободи і толерантності.

Проєкт реалізують за підтримки Українського культурного фонду. Над ним працюють:

громадська організація “Collegium”,

Львівський органний зал,

Галицьке музичне товариство,

Вюртемберзька філармонія (Німеччина),

Університет Мальме (Швеція).

У рамках проєкту створено три концертні програми, де німецька та українська музика звучить поруч – як документи трагічної епохи, про яку ми маємо пам’ятати. Твори композиторів з України та Німеччини виконують Ukrainian Festival Orchestra під дириґуванням Даніеля Ганссона (Швеція) та Івана Остаповича (Україна). Солістами стали провідні українські музиканти: піаністи Оксана Рапіта та Мирослав Драган і скрипаль Орест Смовж.

29 та 30 жовтня відбудеться науково-практична конференція “Музика і політика” спільно з Галицьким музичним товариством, яка працюватиме в режимі онлайн. Упродовж двох днів питання культурного порозуміння та ролі митця у складний тоталітарний час обговорюватимуть близько п’ятнадцяти музикознавців, істориків, композиторів та виконавців з України, Німеччини, Швеції та ін.

Наступним етапом проєкту стане публікація професійних записів концертних програм, що будуть у вільному доступі на Youtube-каналі Collegium Management.

Також днями побачить світ концептуальне тримовне видання “Заборонена музика”, яке стане спробою проаналізувати та систематизувати музичне життя в умовах тоталітарних режимів, розкриє вражаючі факти про долі композиторів України та Німеччини, яким випало творити в цей непростий час.

Над проєктом працюють:

Іван Остапович, арткерівник,
Тарас Демко, директор проекту,
Любов Морозова, музична координаторка,
Даніель Ханссон, генеральний музичний керівник,
Стаффан Сторм, артистичний куратор проекту,
Богдан Андрійчук, координатор реалізації маркетингової стратегії проекту,
Діана Коломоєць, координаторка зовнішніх зв’язків,
Тарас Романишин, юрист.

Усі результати проєкту доступні на офіційній сторінці Forbidden music, Facebook-сторінці Ukrainian Live та Youtube-каналі Collegium Management.

Коментарі

Позначки: