У Львові жителі новобудов отримують воду по дві години на день

Новини 16 Липня, 2024 68

Іржава вода у Добротворі, фото із місцевої спільноти

Ми звернулись за коментарем до голови ОСББ Юрія Дзюбенка, який підтвердив, що насосна знаходиться у власності об’єднання

У Львові жителі верхніх поверхів будинку ЖК «Семицвіт», на вулиці Шевченка, 60 вже два тижні отримують воду кілька годин в день.

Про це пише Четверта студія з посиланням LMN.

Будинок віднесли до черги відключення світла 2.1, а Янівську водокачку, від якої жителі отримують воду, до 1.1.

«У жителів верхніх поверхів вода (якщо пощастить) до 4 годин на добу. Сьогодні в нас вода згідно графіків буде лише 2 години: з 5 до 7 ранку, а потім вже можливо від опівночі. Але в денний час ми на роботі. Перші поверхи ще отримують воду, до верхніх же не достає через брак тиску. У мене двоє дітей, в таку спеку без води неможливо. Щастить, що відрами можемо набрати в підвалі. Дзвонили на гарячу лінію міста вони спрямували нас водоканалу, там сказали, щоб звертались до “Львівобленерго”, натомість “Львівобленерго” розглядатиме звернення 10 днів. Нас всі «відфутболюють», тому поки реакції ніякої. Просимо “Львівобленерго” співставити графіки, щоб ми мали хоч якусь можливість користуватись водою. Нам треба або змінити графіки або забезпечити Янівську водокачку генератором. В нашому ЖК – 15 будинків, якщо всі будинки знаходяться на тому ж графіку, то ситуація дуже плачевна», — розповіла LMN місцева мешканка Оксана Гула.

За її словами, ця проблема торкається жителів близько пів сотні квартир.

У коментарі речниця “Львівобленерго” Галина Петрушка заявила, що це питання не до них, а до ОСББ.

«Я живу в ЖК «Добра Оселя» і на 10-му поверсі і теж часто без води. Якщо говорити за той будинок, донедавна вони жили зі світлом, оскільки були приєднані до мереж Укренерго. Тепер, під’єднавшись до графіків, отримали проблеми з якими живе більшість. Питання водокачки це скоріше до ОСББ, яке має забезпечити тиск води в будинку. Чому водокачка не має генератора питання не до мене», — повідомила Галина.

Натомість у “Львівводоканалі” LMN повідомили, що вони звертались до енергетиків з проханням не ставити водокачку в графіки відключень, проте компанія їм відмовила.

«Насправді проблема у Львові, зокрема в будинку за адресою вул. Шевченка 60/12 серйозніша в порівнянні з минулим роком. Добути, розподілити і подати до будинків воду — складний технологічний процес, який залежить не лише від “Львівводоканалу”. Наші обʼєкти обладнані резервним живленням. Проте ми забезпечуємо подачу води у міську мережу з тиском достатнім лише для перших поверхів будинку. А на верхні поверхи вода подається завдяки локальним станціям підкачки, які теж повинні бути обладнані генератором або сонячними панелями. Минулого року не було настільки тотальних знеструмлень, саме тому незручностей було на порядок менше”, — пояснює Уляна Горбата, начальник відділу звʼязків з громадськістю “Львівводоканалу”.

За її словами, підприємство звернулося до “Львівобленерго”з проханням не відмикати насосні станції від світла, але отримали відповідь, що «конфігурація розподільної мережі унеможливлює вилучення з графіків окремих споживачів, а вилучення великої кількості споживачів не дозволить Товариству дотримуватися принципу щодо справедливого та рівномірного розподілу обсягів вимкнення». І порадили забезпечити станції підкачування автономними джерелами живлення.

Ми звернулись за коментарем до голови ОСББ Юрія Дзюбенка, який підтвердив, що насосна знаходиться у власності об’єднання.

«Локальна насосна станція у даному будинку знаходиться на балансі ОСББ… Ми просили у “Львівобленерго” перенести відключення світла у будинку з групи 2.1 на 1.1. Але ми досі залишаємось на тій же групі. Тому зараз я, як голова ОСББ, вивчаю питання забезпечення локальної насосної станції резервним елементом живлення. Встановити на насосну генератор – дорого, адже треба, щоб мешканці на нього й його роботу виділяли кошти. Дійшов висновку, що робота генератора дуже дорога. Наразі я закликаю мешканців ставити в квартирах у ванній кімнаті гідроакумулятор, який забезпечить їх запасом води. На придбання та підключення такого пристрою у свою квартиру я витратив 3 тис грн. Цей варіант доступніший», — розповів він.

Пан Юрій додав, що для того, щоб в загальному вирішити в будинку ситуацію зі світлом, планують встановити в насосну будинку інвертор з акумуляторами достатньої потужності для забезпечення додаткового живлення щонайменше на 3-4 години. А в майбутньому – підключити цей інвертор до системи сонячних батарей, які хочуть поставити на даху будинку.

Коментарі

Позначки: , , , ,