У Львові відремонтували 180-річну синагогу

Культура 04 Жовтня, 2024 142

волонтери з різних українських міст

Волонтери з 17 українських міст взяли участь у Вокатоні, який пройшов у Львові наприкінці вересня. Волонтерський Вокатон – це щорічний практичний семінар, який організовує всеукраїнська волонтерська мережа Volunteer Community.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Як пояснюють організатори, під час волонтерського Вокатону учасники об’єднуються у команди та допомагають єврейській спільноті у різних містах вирішити задачі, які не можуть бути вирішені локальними зусиллями.

Волонтери не знають заздалегідь про місце зустрічі та завдання, які вони виконуватимуть під час Вокатону.

“Кожний Вокатон не схожий на попередній, адже потреби громад – інші, ресурси та люди – інші, запити – інші. Це – також виклик: вирішити завдання за три дні у незнайомому місті, практично без ресурсів та у команді з незнайомими волонтерами”, – розповідає координаторка мережі Volunteer Community в Україні Дар’я Єфіменко.

Цього разу 70 волонтерів з різних міст України зустрілися у місті Лева – Львові. Вони допомогли відремонтувати синагогу Якуба Глянцера, яку місцева громада лагодила своїми силами вже декілька років. Ця 180-річна будівля – єдина єврейська храмова споруда на Краківському передмісті, яка пережила німецьку окупацію. Завдяки допомозі волонтерів єврейська громада Львову вперше за кілька років змогла провести у цій синагозі Шабат – традиційну зустріч суботи, до якої долучилися також гості з США, Канади та Мексики.

“Вокатон – це можливість об’єднати те, що мені потрібно і подобається: побачити нове місто, познайомитися із завзятими людьми, побачити друзів і, головне, допомогти у важливій справі”, – зізнається 54-річна волонтерка Валентина Тайбішлак з Черкас.

Серед волонтерів, які взяли участь у Вокатоні, – і подружжя з Харкова Марина Коган та Олександр Бондаренко. Вони вже втретє беруть участь у цьому заході, а волонтерство займають понад 7 років. Вони дуже зраділи, що допомагатимуть добрими справами саме у Львові, адже на початку повномасштабного вторгнення знайшли прихисток саме у цьому місті: тоді родина допомагала місцевим волонтерам облаштовувати укриття та проводити терапевтичні заняття для ВПО.

“Для нас волонтерства — це природній спосіб та необхідність принести в світ щось добре, красиве, допомогти людям зберегти емоційний стан і змінити світ на краще”, – кажуть вони.

Зараз родина знову живе у Харкові, де продовжує займатися волонтерством. Подружжя проводять арт терапевтичні заняття з мозаїки для молоді з особливими потребами, багатодітних родин та переселенців.

Довідка:

Волонтерська мережа “Volunteer Community” має 32 центри, які працюють у 25 містах України. Вона реалізує соціальні проєкти та ініціативи, які направлені на допомогу нужденним людям похилого віку, дітям групи ризику, людям з особливими потребами, розвиває проекти у соціально важливих сферах життєдіяльності – екологія, допомога тваринам, здоровий спосіб життя, а також займається освітою волонтерів.

Коментарі

Позначки: