У Львові відбувся форум про психосоціальну підтримку

Новини 11 Червня, 2024 39

«Треба перемогти у битві за ментальне здоров’я»

В Україні потрібно створювати більше центрів психічного здоров’я, зокрема у структурі лікарень. Важливо проводити відповідні навчання, готувати фахівців на всіх рівнях, оскільки сьогодні бракує спеціалістів – психологів, психіатрів, соціальних педагогів, аби надавати психологічну допомогу тим, хто зіштовхнувся із жахіттями та реаліями війни.

Про це йшлося під час Форуму «Психічне здоров’я та психосоціальна підтримка в громаді: інтегрований підхід до розвитку», який відбувся у Львові, пише Четверта студія.

Важливо, що у Форумі взяли участь представники прифронтових громад – Херсонської та Запорізької областей. Вони поділилися своїм досвідом, як в умовах війни, постійних обстрілів та загроз, намагаються надавати психологічну допомогу дітям та дорослим, часто навіть в укриттях.

Війна торкнулася чи не кожного українця – дітей, які відчувають тривогу, втрачають батьків на війні, родин захисників та полеглих Героїв, полонених та зниклих безвісти, а також тих, хто пережив тортури. Звуки від вибухів не забуваються.

«Мета росії – не тільки зруйнувати наші будинки, але зламати нас морально. Тому ми розуміємо, наскільки важливе сьогодні ментальне здоров’я», – наголосив під час Форуму начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Він зазначив, що у їхній області є 11 закладів охорони, де лікують осіб з психічними розладами та надають психологічну допомогу. Однією із міських програм є супровід переселенців та постраждалих від бойових дій. Лише цього року фахівці надали психологічну допомогу 1500 людям. У Херсоні на базі однієї з лікарень створений Центр комплексної психологічної, медичної та соціальної допомоги, також працюють мобільні бригади. Психологи надають людям допомогу на місці прильотів, допомагають відійти від стресу, щоби ті не залишалися наодинці зі своїми проблемами.

Сьогодні також окупована більша частина Запорізької області. «Немає жодної людини, яку б війна не зачепила, вона принесла великий біль. І ми повинні привести себе в порядок, аби надати дітям стимул, адже вони реагують на наш стан, і це впливає на психосоціальне здоров’я наших дітей», – зазначила головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги управління реформ і розвитку медичної допомоги департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації Наталія Бєлова.

За її словами, у Запорізькій обласній адміністрації створений координаційний центр, який об’єднує інформаційну політику, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, територіальні громади, та спорт, і які працюють над статусом покращення психосоціальної допомоги та підтримки населення. А також діють робочі групи з питань ментального здоров’я.

«Наші громади не сплять, вони працюють, бо найперше людина приходить до них. У громадах є відповідальні особи, там ведуть моніторинг ситуації, хто потребує психологічної допомоги чи підтримки», – зазначила Наталія Бєлова.

Від психічного здоров’я залежить, зокрема, і наша здатність оборонятися, виживати і відновлюватися. Тому вкрай важливо говорити про свої психічні труднощі, звертатися до фахівців, та разом з тим – збільшувати коло цих спеціалістів, створювати належні умови для їхньої роботи, зокрема і фінансового забезпечення, наголосила під час виступу народна депутатка ВРУ Наталія Піпа.

Що стосується Львова, то в кожному районі міста на базі поліклінік створили центри ментального здоров’я. Тепер місто готує програму фінансової підтримки для фахівців-психологів, психотерапевтів, лікарів-психіатрів.

«Наше завдання сьогодні дбати про себе і про того, кому потрібна допомога. І тут важливо не стільки, скільки ми збудуємо приміщень, а хто в них буде працювати. Тому на наступну сесію міської ради готуємо програму про фінансову підтримку цих фахівців, аби втримати їх на роботі, запропонувати оплату праці за пацієнта, якому вони надаватимуть консультацію», — повідомила заступниця міського голови Львова Ірина Кулинич.

Водночас керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОВА Наталя Літвінська нагадала, що у Львівській області функціонує Комплексна програма охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення. Ця програма охоплює три напрями – освіту, охорону здоров’я і соціальний захист. Також до кінця року в усіх кластерних лікарнях області мають зʼявитися центри ментального здоровʼя.

Дуже важливо інформувати мешканців про психосоціальні послуги у їхніх громадах, виявляти на первинному рівні людей із посттравматичним стресовим розладом і працювати з родинами тих, хто, ймовірно, потребує психологічної допомоги.

Так, Львів став першим містом, який розробив гідну програму психологічної підтримки, але важливо розширити цю допомогу на Херсонську та Запорізьку області, об’єднати зусилля у цьому важливому напрямку, наголосила директорка компонентостійкості фонду «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ) Кеті КЕП.

На форумі також нагадали слова першої леді Олени Зеленської: «Битви скінчаться, кожен переміщений українець повернеться, кожна сім’я возз’єднається, рани загояться, зруйновані школи, дитячі будинки та лікарні в Україні відбудують. Але наслідки цієї війни, на жаль, залишаться на роки й десятиліття. Тож нині постало ще одне завдання – битва за ментальне здоров’я українських громадян. І ми повинні у ній перемогти».

Зазначимо, що організатором форуму є Фонд розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» (ЗУРЦ) в партнерстві з Львівською обласною військовою адміністрацією, Запорізькою обласною військовою адміністрацією та Херсонською обласною військовою адміністрацією за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ).

Коментарі

Позначки: , , ,