У Львові відбудеться виставка про спротив українців в окупації

Новини 25 Жовтня, 2024 12

Небачена сила

26 жовтня в Пороховій Вежі у Львові, що на вул. Підвальній, 4, розпочнеться виставка «Небачена Сила». Проєкт розповідає про силу ненасильницького спротиву українців на тимчасово окупованих територіях: рухи спротиву, методи боротьби, інформаційний, мистецький та жіночий спротив, реальні історії боротьби з російським агресором.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

Український спротив — вигадливий і яскравий, мистецький, символічний, сатиричний, зухвалий. Картонні карикатурні фігури російських визволителів Сергія Захарова, що стояли на вулицях Донецька 2014 року, вірусні меми Максима Паленка, відео історії про поранені об’єкти культури в Тростянці і Охтирці, зафільмовані Музейним кризовим центром у рамках проєкту «Поранена культура», лабіринт «Делаю вид» з плакатами кримського художника Антіка Данова, що передає шизофренічність реальності окупації, яка може варіюватися залежно від того, з ким розмовляєш і в якому місці, фільм «Спротив» Акіма Галімова, відео Ukrainer із проєкту «Деокупація», мистецька експозиція, в якій представлені численні роботи мисткинь — це все приклади спротиву й опору, які можна побачити на виставці. Динамічна структура експозиції поєднує інформаційні, мистецькі та інтерактивні елементи.

«Львів став домівкою для величезної кількості українців, які втратили свій дім через російську агресію. Він був і залишається осердям української ідентичності у всій її багатогранності — мовній, етнічній та культурній. Сюди приїздять міжнародні делегації й іноземні волонтери. Тут від перших днів великої війни знайшли прихисток десятки тисяч українців. Тут відкрили бізнеси переселенці з Криму, Донеччини, Маріуполя, Херсона. У Львові не треба пояснювати, що таке спротив і яка його ціна. Львів — це місце, де кожен може розповісти свою історію — болючу, не просту, сміливу й заховану. Прийдіть підтримати тих, хто на тимчасово окупованих територіях нагадує окупантові — це не твоя земля, тут — Україна», — каже Ольга Муха, філософиня та менеджерка культури, кураторка виставки.

У спротиву багато методів: публічна демонстрація української ідентичності та культури, викриття та присоромлення російських посадовців та персоналу, відмова від співпраці у незаконних політичних процесах (як псевдовибори), введення в оману російських солдатів, саботаж, соціальний бойкот та ще багато іншого.

«Небачена Сила» — це більше, ніж просто експозиція, це культурний маніфест. Відвідувачі зможуть побачити унікальні свідчення, які ілюструють мужність та стійкість активістів, жінок і чоловіків, котрі, попри загрози та небезпеки, зберігають українську ідентичність на тимчасово окупованих територіях», – розповідає про виставку Оксана Дарморіз, голова Української асоціації культурологів – Львів, кураторка публічної програми у Львові.

Окремо виділено роль жінок і їхню активність у формуванні сильної української ідентичності та вигадливих, інколи несподіваних методів опору.

Експозиція містить документальні свідчення, арт-об’єкти, фотографії, інтерактивні секції, мультимедійні матеріали та тексти, створені в окупації / чи відтворені авторами спеціально для виставки / а також створені у вільній Україні під час повномасштабного вторгнення як частина мистецького спротиву.

Виставка триватиме до 24 листопада.

Локація: Порохова Вежа, вул. Підвальна, 4, Львів. Вхід вільний.

Час роботи виставки: щодня з 12:00 до 20:00, понеділок вихідний.

Відкриття виставки: 26 жовтня, 18:00.

Кураторка — Ольга Муха, УАК-Львів (кураторська екскурсія: 26 жовтня, 17:00).

Співкураторка секції мистецького жіночого спротиву — Тетяна Філевська, Український Інститут.

В рамках програми заплановані кінопокази, публічні дискусії, кураторські обговорення з відомими дослідниками культури та журналістами на тему ненасильницького спротиву на тимчасово окупованих територіях. Докладна програма публікуватиметься на сторінках “Небаченої Сили” в Instagram, Facebook, X.

Організатори: ГО «Українська асоціація культурологів – Львів»

Партнери та учасники: Центр Архітектури, Дизайну та Урбаністики “Порохова Вежа”, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Кримська Платформа, Фонд «Партнерство за сильну Україну”, Government of Canada, Ukraїner, Музейний кризовий центр, БО «Фонд культурної спадщини України”, Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору”, PEN Ukraine,  Дім Звуку, Радіо Культура, Український Інститут, Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Коментарі

Позначки: