Новини

У Львові розцвіла унікальна їстівна магнолія (ФОТО)

У Ботанічному саду Львівського Національного університету ім. І.Франка роцвіла магнолія оберненояйцеподібна. На батьківщині, в Японії, магнолія оберненояйцеподібна, окрім декоративного садівництва, має і більш практичне використання. З її легкої та міцної деревини виготовляють музичні інструменти і посуд, кора використовується в медицині, варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляється на сторінці “Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка” у ФБ.

Як зазначається, рослина має назву магнолія оберненояйцеподібна. Так, саме магнолія! Однак, на відміну від своїх «родичів», рослини цього виду цвітуть значно пізніше, – в другій половині травня–на початку червня, уже після розпускання великих оберненояйцеподібних листків. Завдяки своїм білуватим квіткам, рослина відома також під назвою магнолія білоцвіта.

У природі магнолія оберненояйцеподібна трапляється лише в Японії та на Курильських островах, де спорадично росте в складі широколистяних мішаних лісів. А тому, цей вид занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і потребує охорони у природних оселищах. Втім, останнім часом великої популярності набуває вирощування рослини за умов культивування. І не дарма, оскільки вона є декоративною впродовж усього періоду вегетації: завдяки стрункій кроні і ефектним молодим листкам – навесні, яскравому і духмяному цвітінню – на початку літа, та великим листкам, що з часом змінюють забарвлення від зеленого до коричневого, – влітку і восени.

На батьківщині, в Японії, магнолія оберненояйцеподібна, окрім декоративного садівництва, має і більш практичне використання. З її легкої та міцної деревини виготовляють музичні інструменти і посуд, кора використовується в медицині, варені молоді листки і бутони вживають в їжу як овочі, а висушені та подрібнені «зрілі» листки додають до страв як ароматну приправу.

Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка
Фото: ФБ/Ботанічний сад ЛНУ ім. І.Франка

 

Довідково. Магнолія оберненояйцеподібна (Magnolia obovata). Це листопадне дерево з сірою, гладкою корою, що сягає 15 м. Листя у цієї магнолії зібране по 8-10 штук на кінцях пагонів, а прекрасні квіти діаметром до 16 см кремово-білого забарвлення вирізняються пряним ароматом. Плоди яскраво-червоного кольору сягають у довжину 20 см.
Походить із Японії й острова Кунашир, що на Курилах. Це листопадне дерево з сірою, гладкою корою, що сягає 15 м. Листя у цієї магнолії зібране по 8-10 штук на кінцях пагонів, а прекрасні квіти діаметром до 16 см кремово-білого забарвлення вирізняються пряним ароматом. Плоди яскраво-червоного кольору сягають у довжину 20 см. Це дерево декоративне в будь-яку пору року, воно добре зносить затінення й морози, однак вимогливе до рівня вологості ґрунту та повітря. У культурі вид із 1865 року.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

22 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

22 години тому