У Львові пропонують створити Центр відкритих даних для розв’язання міських проблем

Новини 02 Жовтня, 2024 14

Протягом трьох років ми разом зі студентами Українського католицького університету досліджували проблеми міської мобільності

Олекса Возняк, депутат депутат фракції «Голос» виступив з ініціативою створити у Львові Центр відкритих даних для розв’язання міських проблем.

Про це пише Четверта студія з посиланням на інформаційний портал ЛМР.

«Протягом трьох років ми разом зі студентами Українського католицького університету досліджували проблеми міської мобільності: розташування зупинок, інтервали руху громадського транспорту, перехоплювальні паркінги. Студенти використовували відкриті дані з Порталу Львова для аналізу та пропонували рішення», — розповів депутат.

Олекса Возняк вважає цей досвід є успішним прикладом співпраці університетів і місцевої влади у вирішенні міських викликів. Тому він запропонував створити Центр відкритих даних як громадську спілку між Львівською міською радою, ЛНУ ім. І. Франка, Львівською політехнікою та УКУ.

«Використання відкритих даних є обмеженим з одного боку через нестачу IT-фахівців. А з іншого боку, через брак ресурсів у громадських активістів, які використовують дані для ініціювання змін у громадах, але часто не можуть найняти фахівців відповідної кваліфікації чи залучити їх на волонтерських засадах. Тому запропонував залучити до цього процесу студентів. Вони зможуть отримувати запити на дослідження від влади та громадських організацій, працювати з відкритими даними й пропонувати рішення для міста. Це не лише практичний досвід для студентів, але й ефективний інструмент для розв’язання міських проблем», — додав Олекса Возняк, зазначивши, що університети вже підтримали цю ініціативу.

Очікується, що Центр запрацює за кілька місяців.

Основними завдання Центру мають бути:

  • отримання запитів на дослідження від місцевої влади та громадських об’єднань;

  • залучення студентських команд і викладачів до проєктів на волонтерських засадах;

  • збереження результатів досліджень для подальшого використання;

  • організація щорічних конкурсів реалізованих проєктів та промоція відкритих даних.

  • залучення студентських команд під час виробничої практики.

Коментарі

Позначки: