У Львові курсуватиме трамвай з історіями людей, які пережили сучасне рабство

Новини 20 Травня, 2024 25

Волонтери проведуть інформаційну акцію під час запуску трамваю та працюватимуть за маршрутом, інформуючи пасажирів

22 травня відбудеться перший запуск інформаційного трамваю за одним з регулярних маршрутів, що розкаже реальні історії експлуатації та торгівлі людьми, а також інформуватиме, як вберегти себе та куди звернутися по допомогу. Волонтери проведуть інформаційну акцію під час запуску трамваю та працюватимуть за маршрутом, інформуючи пасажирів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Інформаційна кампанія впроваджується Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій з протидії торгівлі людьми, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства  юстиції Швеції.

Основна мета кампанії — підвищити обізнаність українців про сучасне рабство та як йому протидіяти.

ФОРМАТ

  • Церемонія відкриття (прес-конференція): запуск регіональної інформаційної кампанії з протидії торгівлі людьми “ТОБОЮ СКОРИСТАЛИСЯ?”;
  • Тур: гості та спікери заходу відвідають брендований трамвай МОМ.

ДАТА: Вівторок, 22 травня, 2024

ЧАС:   13:00-14:30

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: (м. Львів, «Прес-клуб», проспект Шевченка, 11; далі – тур трамваєм (номер 1118, маршрут №4), орієнтовно від вул. Дорошенка до Площі Митної)

Залишаємося  до Ваших послуг для надання будь-якої необхідної Вам подальшої інформації щодо кампанії, контактна особа МОМ: Андріана Максим’як, тел.: +380 63 588 4066,  електронна адреса: amaksymiak@iom.int ).

Детальніше про інформаційну кампанію: 

Інформаційна кампанія впроваджуватиметься в місцевому громадському транспорті 10 міст України, а також у потязі Інтерсіті. Заплановане зовнішнє брендування тролейбусів, трамваїв, автобусів та потягу Інтерсіті у вигляді історій про найбільш поширені форми експлуатації: трудову експлуатацію, використання у збройному конфлікті, сексуальну експлуатацію, примусове жебрацтво, секс на виживання. Всередині транспорту також будуть розміщені інформаційні матеріали про ознаки торгівлі людьми та контакти Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 та Урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та насильства 15-47, а також посилання на сайт www.stoptrafficking.org.

Довідково: 

Тільки за 2023 рік Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні виявила та надала допомогу 374 постраждалим від торгівлі людьми, з яких 23% — внутрішньо переміщені особи. Ще 663 людини постраждали від трудової експлуатації без ознак торгівлі людьми. Щорічно кількість людей, що потрапляють у ситуації експлуатації та торгівлі людьми зростає, а в умовах війни та міграції як всередині країни, так і за її межі, ризики тільки збільшуються.

За даними останнього дослідження МОМ, кожен другий українець (59% опитаних) готовий погодитися хоча б на одну ризиковану пропозицію за кордоном чи в Україні та тим самим наразити себе на небезпеку експлуатації. Серед ризиків, на які готові піти українці – праця без офіційного працевлаштування, у закритих приміщеннях без можливості вільно покинути робоче місце; зберігання паспорта та особистих речей у роботодавця, готовність працювати в обмін на безкоштовне проживання/харчування тощо.

За оцінками МОМ, загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить понад 300 000 осіб. І з 2000 року у співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу понад 20 000 постраждалим від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, гуманітарну допомогу відповідно до потреб, надання притулку/допомога із облаштуванням житла, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес.

Коментарі

Позначки: ,