Новини

У Львові контролери у громадському транспорті не штрафують циган (ФОТО)

У Львові містяни поскаржилися на “Гарячу лінію міста Львова”, що у громадському транспорті роми не оплачують проїзд.

Як пише “Четверта студія”, про це йдеться  у зверненні на “Гарячу лінію міста Львова” у ФБ Pavlo SH.

Прошу надати роз’яснення, чому цигани (конкретно зараз двоє) не оплачують за проїзд і контролери їх не штрафують і не виганяють, а всі решта повинні “терміново” оплатити? Навіть контроль пристав до жінки, що вона “довго оплачує”? Тролейбус #33 в 09:00“, – йдеться у тексті звернення на “Гарячу лінію міста Львова” у ФБ 18 червня, під світлинами з місця події.

Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова
Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова
Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова
Фото: ФБ/Гаряча лінія міста Львова
Фото: ФБ/Гаряча лінія міста Львова
Скриншот ФБ/Гаряча лінія міста Львова

Довідково. Цигани, (в офіційних документах також вживається назва роми) — група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу — в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк (переважно в Латинській).

Українська історична назва народу «цигани» походить від середньогрецького ἀτσίγγανοι (atsinganoi, лат. adsincani) або ἀθίγγανοι (athinganoi[en]) — назви однієї з візантійських єретичних сект (буквально «недото́ркані»), з якою з часом почали його ототожнювати. У письмових візантійських джерелах як етнонім він вперше згадується у ХІІІ столітті. Саме від цього кореня пішла ціла група схожих екзоетнонімів у слов’янських та германських мовах: білоруський цыгане, болгарській цигани, боснійський cigani, словацький cigáni, хорватський cigani, чеський cikáni, македонський цигани, пол. cyganie, рос. цыгане, сербський цигани, словенський cigáni.

Самоназва «рома́» походить від грец. ρωμαίοι, «ромеі» — «ромеї», «піддані Римської (Візантійської) імперії». Саме біженцями з Візантії, землі якої в цей час захоплювали турки, були (і представлялися) перші цигани, що з’явилися у Західній Європі у XV сторіччі.

Схожу етимологію мають й інші назви циганів/ромів, що походять від етнохороніму «єгиптяни»  англ. gypsies від англ. egyptians, ісп. gitanos від ісп. egiptanos, фр. gitans, угор. fáraók népe — дослівно «фараонове плем’я»), — адже частина циган називала себе християнськими біженцями з Єгипту або «малого Єгипту», під яким за деякими версіями розумівся Пелопоннес.

 

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

16 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

16 години тому