Новини

У Києві відбудеться безстроковий протест підприємців

Не знищувати малий бізнес захмарними штрафами і податками, а контролювати доходи депутатів, суддів і прокурорів. Таку вимогу висувають владі представники мікробізнесу, які категорично не погоджуються із прийняттям законопроєктів №385031 і №385032, які мають вступити в дію з 1 січня 2021 року.

Нові правила скасовують норми про обов’язкові реєстри розрахункових операцій для дрібного бізнесу. Також усі ФОПи, що продають товари та послуги, зобов’язані будуть застосовувати РРО. А за найменші порушення, помилки у звітності або навіть перебої з інтернетом, які не дозволяють вчасно провести операцію, їм загрожують високі штрафи, пише Dailylviv

У таких умовах, кажуть підприємці, мікробізнес не виживе. А заяви можновладців, що все це роблять заради виведення капіталу «з тіні», є цинічним лицемірством.

За словами Сергія Доротича, керівника Всеукраїнського руху #SaveФоп, 3 листопада на площі Конституції зберуться підприємці з усієї України на безстрокову акцію протесту. І вони стоятимуть до повної перемоги: скасування законопроєктів №385031 і №385032 і прийняття замість них двох альтернативних, до розробки яких долучилися самі підприємці.

–  Понад рік ми домагаємось своїх прав. Ми самостійно написали законопроєкти, узгодивши із юристами і депутатами. Але їх  не хочуть розглядати. А все тому, що спрощена податкова система завжди була кісткою в горлі для олігархічних кланів. Тепер вони руками чиновників і своїх депутатів намагаються знищити нас космічними штрафами і податками. Ціна питання – 15 мільярдів гривень. Саме стільки коштів влада очікує отримувати від ФОПів щороку, скасувавши спрощену систему оподаткування. Але цього не станеться: без роботи залишаться понад 1,5 млн людей, а тому очікувані кошти до бюджету не надійдуть. Ми звертаємось до Президента України з вимогою створити таку інституцію, щоб мікробізнес мав змогу бути причетним до фіскальної політики у державі. Ми хочемо працювати в законодавчій площині, без тиску і терору, – сказав Сергій Доротич.

Владислав Орлов, співорганізатор Всеукраїнського руху #SaveФоп, не стримував емоцій, розповідаючи, як різні представники влади поводились із ФОПами впродовж цього року, обіцяючи розв’язати проблему:

– Мене все дістало! – каже він. – Дістало, що президент на особистій зустрічі у Львові дивиться мені в очі, обіцяє і – забуває. Коли голова ЛОДА ще 10 березня публічно заявляє про готовність допомогти – і мовчить до сьогодні. Зате свої обіцянки чітко виконує пан Гетманцев, який «зжирає» мікробізнес.

На думку Олександра Орлова, саме Денис Гетманцев – голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики – зацікавлений у тому, щоб перекрити ФОПам кисень.

– Його мама є мільярдеркою, а син раптом оголосив себе «борцем з тінню». Ви вірите у щирість його намірів? Це – той самий Гетманцев, який просуває свій законопроєкт з мегамагнатом Герегою і ще однією особою –  власником найбільшої в Україні мережі ювелірних прикрас. Ми чудово розуміємо, для чого Гетманцев просуває цей закон і які гроші там крутяться. Ця наволоч нині лякає нас податковим Антимайданом.  Але в мене одна відповідь: або ти, Гетманцев, йдеш геть і відповідаєш перед законом за свої темні справи, або ми тебе винесемо самі. Пораненому звірю нічого іншого не залишається. Це – наш останні бій. Нас більше! Ми  переможемо!

Кетіно Равлюк, співорганізаторка Всеукраїнського руху #SaveФоп, зазначила, що до 3 листопада влада ще має трохи часу, аби виправити свої помилки і пристати на вимогу підприємців.

– Гетманцев мав мережу гральних атоматів «Космолот», його мама -мільярдерка, тримає фірму в офшорній зоні, а працівники цієї фірми отримують зарплату в конвертах. Він буде розповідати нам про «виведення грошей з тіні»?! Вся моя родина живе з того, що ми з чоловіком заробляємо у двох магазинчиках. І таких, як я,– мільйони. У нас немає виходу, ми будемо боротися, ми притягнемо шини. Якщо влада має, бодай трохи, здорового глузду, до 3 листопада вона мусить ці закони скасувати і прийняти наші. Інакше – ми їдемо до Києва перемагати.

Підприємець Ігор Микуш упевнений, що виводити кошти із тіні потрібно, і влада повинна починати це робити зі себе:

– Контролюйте насамперед, доходи депутатів, прокурорів, суддів. Натомість вони вміють лише нищити робочі місця на догоду великому капіталу. Підприємці ж, насправді, вимагають дуже простих речей: встановити межі штрафів, прив’язавши їх до мінімальної зарплатні. То чому влада так уперлась у цьому питанні? – риторично запитав він.

Присутні на пресконференції ФОПи з різни х міст Львівщини також висловились за те, що треба їхати до Києва і повертатися з перемогою. Працювати в тих умовах, що пропонує влада, вони не зможуть.

Марта Коваль зі Стрия пригадала, як перед виборами президента Володимир Зеленський обіцяв створити робочі місця і закликав українців повертатися додому. Але нині вона бачить зовсім іншу ситуацію:

– І чим же ви їх вабите назад, додому? Та ви своїми законами виганяєте тих, хто тут ще залишився! Ми, ФОПи, є першими внутрішніми інвесторами держави. Вам, мабуть, ваша освіта не дозволяє цього збагнути. Ну, то може, ви запросите в команду фахівців, які на цьому розуміються? А не тих посіпак, які перекреслюють наше життя.

Галина Чекас зі Самбора оприлюднила промовисту статистику свого міста. У Самборі, де мешкають 35 тисяч людей, нині 30% мешканців виїхали на заробітки. Залишилось лише 7 тисяч осіб працюючого населення, з них 1,5 тисячі – це ФОПи.

– Сьогодні їм залишають вибір: або «бомжувати» вдома, або виїжджати за кордон. Такі реалії. Я вчинила помилку, проголосувавши на виборах за президента Зеленського. Дуже каюсь, – зізналась жінка.

Марія Климкевич зі Жовкви наголосила, що в малих містах нині весь благоустрій тримається на ФОПах.

– За які гроші ми будемо робити тротуари, ремонтувати будинки? Ми ж нині тримаємо на місцях порядок. То чому з нами так? Я маю досвід двох Майданів. Нині збираю сусідів, знайомих – поїдемо разом! – підсумувала вона.

Учасники пресконфренції також зазначили, що мирний протест їм гарантує ст.39 Конституції України. Як законослухняні громадяни, 3 листопада вони обіцяють користуватися засобами індивідуального захисту, зберігати соціальну дистанцію та дотримуватись інших карантинних правил.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

10 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

10 години тому