Новини

У чотирьох містах Львівщини досліджують стічні води на наявність вірусу, що спричиняє Covid-19

У кількох українських областях розпочався пілотний проєкт нового виду епідеміологічного нагляду – епіднагляду за вмістом SARS-CoV-2 в господарсько-побутових стічних водах.

Про це повідомляє Львівська ОВА, пише «Четверта студія».

Йдеться про Кіровоградську, Львівську, Дніпропетровську та Чернівецьку області. Пілот втілюється за підтримки проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що фінансується USAID. У вказаних регіонах визначено 17 точок відбору стічних вод.

«Проєкт стартував 7 жовтня і триватиме до кінця грудня цього року. На Львівщині досліджують стічні води на наявність вірусу SARS-CoV-2 у чотирьох містах – у Львові, Червонограді, Дрогобичі і Самборі. Усі дослідження проводять дві лабораторії – наша вірусологічна та Дніпропетровська. Зразки відбору з Чернівецької області скеровуватимуть до лабораторії Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, а з Кіровоградської області – до лабораторії у Дніпрі.

Результати концентрації вірусу SARS-CoV-2 дадуть можливість спрогнозувати епідпроцес поширення Covid-19», – розповіла гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Так, як зазначають у Міністерстві охорони здоров’я України, завдяки оцінці вірусного навантаження SARS-CoV-2 в стічних водах можна побачити реальну картину поширення коронавірусної інфекції в регіоні дослідження, включаючи безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря. Окрім того, такі дослідження дозволять прогнозувати ситуацію з поширенням вірусу на кілька тижнів наперед.

У межах проєкту  «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» було закуплено тест-системи та витратні матеріали для лабораторних досліджень, забезпечено транспортування проб з місць відбору до лабораторій Львівського та Дніпропетровського центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Дослідження стічних вод на наявність SARS-CoV-2 – це спосіб кількісно оцінити та зрозуміти його загальну присутність у популяції. До прикладу, такі дослідження вже проводять групи фахівців у Нідерландах, Австралії, США, Франції, Італії, Австрії. Відповідно до висновків, існує зв’язок між концентрацією вірусу в стічних водах, що потрапляють на очисні споруди, та рівнем зараження відповідної популяції.

Наразі відомо, що вірус присутній у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона типові для захворювання симптоми чи ні.

Дослідження показали, що вірус можна виявити у випорожненнях людини протягом кількох годин після інфікування та надалі, незалежно від тяжкості симптомів COVID-19. Отже, вірус в господарсько-побутових стоках можна виявити до того, як він пошириться серед людей, і до виявлення симптомів у перших пацієнтів.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Премії та надбавки чиновникам скасують. Гроші підуть на ЗСУ

Чиновники Садового роками нараховують собі космічні премії

15 години тому

Рада дозволила надалі виловлювати людей на вулицях

Продовжила дію воєнного стану

16 години тому

Тимошенко доручила Цимбалюку вивести зі сплячки партійців Львівщини

Лідерка Батьківщини під час війни активізувала політичну діяльність

17 години тому

З 13 травня парки Львова оброблятимуть від кліщів

Обробка триватиме 5 днів - до п’ятниці, 17 травня, включно. Мешканців закликають утриматися від відвідування…

20 години тому