Тарифи на світло потрібно зменшувати, а не підвищувати, – Тимошенко

Новини 12 Червня, 2024 47

Фото УНІАН

Рішення влади підвищити тарифи на електроенергію не допоможе відновленню нашої енергосистеми та не припинить відключення світла

Рішення влади підвищити тарифи на електроенергію не допоможе відновленню нашої енергосистеми та не припинить відключення світла. Це корупційне рішення, і воно мусить бути негайно скасоване.

На цьому наголосила Голова партії «Батьківщина» у своєму відео на Youtube-каналі, в якому заявила про неприпустимість підвищення тарифів, пояснила, чому вони піднялися, і запропонувала вихід із ситуації, пише Четверта студія.

За її словами, для побутових потреб населення надається атомна електроенергія, а не електроенергія з теплових електростанцій, тому ніхто не має права включати в тарифи кошти на їхній ремонт. До того ж фінансування на це систематично надають наші західні партнери або державний бюджет. Лідерка «Батьківщини» пояснила, що для ремонту ТЕС є достатньо обладнання, і на це має піти не більше двох тижнів. Їх не запускають через недостатність систем протиповітряної оборони.

«Нам потрібні системи повітряної оборони, щоб з’явилося світло, а не підвищення тарифів на електроенергію», – зазначила Юлія Тимошенко.

Крім того, за її підрахунками, максимальна чесна ціна електроенергії має складати 97 копійок за кіловат, а не 4 гривні 32 копійки, як є зараз після підвищення.

«Жодних підстав для підвищення тарифів на електроенергію не існує, крім бажання ще і ще раз заробити на українцях», – переконана Юлія Тимошенко.

До першочергових причин підвищення тарифів вона відносить перетворення одного з найцінніших в Європі виробництв електроенергії державного підприємства «Енергоатом» в акціонерне товариство. Саме після цього рішення «нових облич» почалося безпричинне збільшення у платіжках українців сум на світло – з 1,4 грн/кВт до 2,64 грн/кВт, тепер уже 4,3 грн/кВт, а планує прем’єр-міністр Шмигаль підняти до 7-8 гривень.

«Але є і добра новина – все це можливо і потрібно виправити після перемоги, скасувавши всі ці закони і повернувши всі наші багатства українській нації. Тому високо тримаємо наш дух, перемагаємо у великій війні і після цього покінчимо з мародерами в тилу. Чоловіки-президенти багато чого наробили за часи свого правління. Після війни доведеться все це розгрібати та впорядковувати», – зазначила Юлія Тимошенко.

Крім того, вона зауважила, що так званий «ринок електричної енергії», який запрацював у 2019 році, був корумпованим, і зруйнував справедливу систему, яку лідерка «Батьківщини» запровадила, обіймаючи посаду віцепрем’єр-міністра паливно-енергетичного комплексу ще у 2000-х. Сьогодні ж влада відверто визнає, що за рахунок збільшення тарифу на електроенергію для простих українців має намір покрити вкрадені 50 мільярдів гривень – саме така сума заборгованості перед ринком електроенергії, зокрема перед «Енергоатомом».

«Щоб вивести всю багаторічну корупцію на чисту воду і притягнути винних до відповідальності, потрібно, щоб змінилась влада, але до завершення війні це, на жаль, неможливо. Спочатку треба перемогти у війни, а потім наводити фундаментальний професійний порядок в країні, вже без «нових облич», – додала лідерка партії.

Колишня прем’єрка навела перелік невідкладних кроків для покращення становища вітчизняної енергетичної галузі – впроваджуючи ефективні обдумані рішення, а не грабуючи власний народ.

Серед них, зокрема, захист енергетичної інфраструктури України системами ППО, повернення старої моделі енергоринку та скасування корупційного підвищення цін на транспортування електроенергії, запровадження надзвичайного стану в енергетиці України і створення єдиного Центру управління енергетичним комплексом країни на час війни, збільшення обсягу імпортного перетоку електроенергії з Євросоюзу, мотивація приватного сектору переходити на часткове або повне заміщення мережевої електроенергії своєю, обмеження використання електроенергії об’єктами некритичної інфраструктури, а також впровадження «розумних» лічильників, «мотиваційних тарифів», які стимулюють економію електроенергії, тощо.

Але, за словами Юлії Тимошенко, не менш важливо здійснити перевірку всіх фінансів у системі енергетики, з чим має впоратися ініційована «Батьківщиною» спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради, якщо її створення не заблокує фракція «Слуга народу».

«В української нації завжди є шанс зробити все, як слід, як в процвітаючій європейській країні. І ми це зробимо. Ви самі знаєте, потрібно просто не упустити наступний після війни шанс», – резюмувала Юлія Тимошенко.

Коментарі

Позначки: ,