Світ відзначає Міжнародний день сліпих

Новини 13 Листопада, 2017 109

Ілюстративне фото

Ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах.

В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти.

Відзначається Міжнародний день сліпих у день народження відомого французького тифлопедагога Валентина Гаюї (1754-1822), який не тільки був засновником першої в світі школи-інтернату для сліпих (1784), але й розробив для них дидактику і методику вивчення наук та оволодіння практичними ремеслами, а також запропонував шрифт для сліпих, вдосконалив спосіб книгодрукування, створив ноти, географічні карти для них тощо. Саме за цими книгами незрячі люди навчалися аж до появи тактильного шрифту Брайля.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в усьому світі понад 285 мільйонів людей страждає від порушень зору, з них 45 мільйонів незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, мешкають в країнах що розвиваються. 

 

Коментарі