США дозволяють Україні використовувати передані ними системи ППО на території РФ — The Washington Post

Новини 02 Червня, 2024 36

Ентоні Блінкен у вагоні «Укрзалізниці» дорогою з Польщі до Києва. Фото: твіттер Е.Блінкена

Україна отримала дозвіл на атаки території РФ

Нещодавно Україна попросила Сполучені Штати Америки послабити довгострокові обмеження на використання наданої США зброї для нападу на цілі в Росії.

Держсекретар Ентоні Блінкен неодноразово закликав президента Байдена погодитися скасувати обмеження, пише Четверта студія.

На пресконференції 29 травня в Молдові Блінкен сказав, що Сполучені Штати «не заохочували і не дозволяли удари за межами України, але Україна, як я вже говорив раніше, повинна приймати власні рішення щодо найкращого способу ефективного захисту».

Блінкен додав, що Сполучені Штати «адаптувалися та пристосувалися» до мінливих умов на полі бою, і що, оскільки Росія проводить нову тактику «агресії» та «ескалації», він «впевнений, що ми продовжуватимемо це робити».

Немає жодних обмежень на використання Україною засобів протиповітряної оборони, наданих США, для збивання російських ракет або винищувачів над територією Росії, «якщо вони становлять загрозу для України», — сказав американський чиновник.

До того ж Вашингтон стикається з тиском з боку НАТО та кількох ключових європейських союзників, щоб дозволити Україні використовувати всю силу та діапазон зброї, наданої США.

«Якщо ви не можете атакувати російські сили з іншого боку лінії фронту, тому що вони знаходяться з іншого боку кордону, то, звичайно, ви дійсно зменшуєте здатність українських сил захищати себе», — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Зазначається, що Вашингтон передав Києву попередження щодо двох нещодавніх атак по радіолокаційних станціях, які забезпечують протиповітряну оборону ворога. Принаймні один удар в Армавірі, що на південному сході Росії в Краснодарському краї, ймовірно, завдав певної шкоди.

Коментарі

Позначки: , ,