Новини

Сьогодні відзначають День бухгалтера України

16 липня відзначається День прийняття Декларації про суверенітет України та День бухгалтера, пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий”.

Сьогодні іменини святкують: Олександр, Анатолій, Василь, Георгій, Герасим, Демид, Євлампій, Іван, Іродіон, Костянтин, Марко, Михайло, Никодим, Пилип, Хома.

День прийняття Декларації про суверенітет України

Декларація про державний суверенітет України — документ про проголошення державного суверенітету України. Ухвалена Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як “верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах”.

Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де “всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять”. Громадяни всіх національностей становлять народ України.

День бухгалтера України

 

Офіційне професійне свято бухгалтерів в Україні – День бухгалтера, має щорічний характер і відзначається в Україні на підставі датованного 18-го червня 2004 року Указа Президента України за номером 662/2004. Дата свята була встановлена – 16-го липня, тому що саме в цей день в суверенній Україні, в 1999-му році прийняли довгоочікуваний Закон України, де були закріплені основні положення “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.
Говорячи по суті, професія бухгалтера шанована в багатьох країнах. Про престиж цієї професії свідчить також і наявність Міжнародного дня бухгалтера, який відзначається 10-го листопада. На ряду з цим існує навіть регіональні святкові Дні бухгалтера, які встановлюються державними установами в деяких областях на місцевому рівні.

Хто народився в цей день

1486 — Андреа дель Сарто, італійський художник епохи Відродження, представник флорентійської школи Високого Відродження.
1571 — Теодор Ґалле, фламандський гравер, малювальник, ілюстратор і видавець епохи раннього бароко.
1722 — Джозеф Вілтон, англійський скульптор. Був одним із засновників Королівської академії мистецтв в 1768 році.
1937 — Ада Роговцева, українська акторка театру та кіно.
1948 — Марія Стефюк, українська оперна співачка.
1953 — Іан Мозлі, рок-музикант, ударник гурту “Marillion”.
1954 — Ігор Пилатюк, український музикант (скрипаль), дириґент, педагог, культурний та громадський діяч.
1956 — Володимир Шовкошитний, український поет, прозаїк, публіцист, громадський, політичний та державний діяч
1968 — Ларрі Сенгер, один із засновників Вікіпедії.
1993 — Ганна Різатдінова, українська спортсменка, художня гімнастка, багаторазова призерка чемпіонатів світу та Європи, інших міжнародних турнірів.

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

8 години тому

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

13 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

17 години тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

1 день тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

1 день тому