Що у Львові потрібно зробити за 40 хвилин (ВІДЕО)

Новини 13 Липня, 2024 106

12 липня у громадському транспорті Львова запрацювала безоплатна пересадка для всіх пасажирів з ЛеоКарт

12 липня у громадському транспорті Львова запрацювала безоплатна пересадка для всіх пасажирів з ЛеоКарт. Тож від сьогодні за всі поїздки в міському транспорті, зареєстровані в межах 40 хвилин, пасажир заплатить як за одну – 13 грн із загальною ЛеоКарт та 6,5 грн – зі студентською ЛеоКарт. Ця послуга діє і на квитки за попутників.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

«Впродовж 10 днів ми тестували безоплатну пересадку у громадському транспорті на студентських картках, а сьогодні запустили цю опцію і для загальних ЛеоКарт.  Відтепер за всі поїздки, зареєстровані міською транспортною карткою в межах 40 хвилин, пасажири оплачуватимуть як за одну. Тобто, люди матимуть можливість економити свої кошти. Водночас, цей функціонал мав би ще більше популяризувати безготівковий спосіб розрахунку в громадському транспорті», – зазначив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Пересідати можна на трамваї, тролейбуси та автобуси будь-яких міських маршрутів. Кількість фізичних пересадок – необмежена. Головне встигнути пересісти і завалідуватися в іншому транспорті до 40 хвилин. Тобто, відлік часу починається з моменту валідації у першому транспорті. Після цього у пасажира є 40 хвилин, щоб завалідуватися у наступному транспорті. Це – середній час доїзду міських маршрутів з приєднаних громад до центру міста або до пересадкового вузла.

Безкоштовна пересадка поширюється і на квитки за попутників, якщо оплата здійснюється карткою ЛеоКарт – загальною, студентською, учнівською, чи пільговою. Для цього у кожному транспортному засобі, в який здійснюється пересадка в межах 40 хв, власник ЛеоКарт повинен валідувати і відповідну кількість додаткових квитків за друзів.

Зауважимо: на оплату перевезення багажу опція пересадки не поширюється.

Пересадка діє і для пільговиків, які мають лімітовану кількість місячних безоплатних поїздок у міському транспорті. Для цих категорій пільговиків усі валідації в цей проміжок часу (до 40 хвилин) будуть зараховані як одна.

Важливо! Усі пересадкові поїздки потрібно обов’язково валідувати в кожному транспортному засобі. Якщо при пересадці поїздку не завалідувати, то вона не вважатиметься пересадковою. Тоді це – окрема неоплачена/ незавалідована поїздка, за яку пасажир може бути оштрафований.

Пасажирам, які планують здійснювати пересадкові поїздки, рекомендують мати на рахунку ЛеоКарт кошти для валідації у кожному транспортному засобі. Адже через проблеми зі зв’язком між транспортом та центральним сервером, які виникають під час вимкнень електроенергії, система може резервувати кошти на ЛеоКарт не тільки за першу валідацію, а й при пересадці. Однак вночі система підсумує інформацію про всі поїздки у громадському транспорті за день і якщо пасажир встиг змінити громадський транспорт та зареєструватись до 40 хвилин, то з рахунку спише як за одну поїздку.

«Під час валідації  у першому транспорті на ЛеоКарт резервуються кошти за цю поїздку. Система працює так, що обмін інформацією між транспортними засобами і центральним сервером відбувається кожні 5 хвилин. І якщо є належний зв’язок, то при пересадці і реєстрації в іншому транспорті додаткова сума на картці вже не резервуються. Тобто коштів, в еквіваленті вартості однієї поїздки, буде достатньо, щоб один пасажир здійснив кілька пересадок в межах 40 хвилин . Це – при нормальному режимі роботи системи е-квитка.

Однак, при вимкненні світла виникають проблеми зі зв’язком, відповідно обмін інформацією між транспортом та сервером може відбуватися з затримкою. В такому випадку система може зарезервувати кошти і в першому, і в другому транспорті, навіть якщо пересадка здійснена в межах 40 хвилин. Але хвилюватися пасажиру не варто. Бо вночі система проаналізує всі розрахунки, всі поїздки поділить за часом. І всі валідації, здійснені в межах 40 хвилин, визначить як одну. Відповідно, з картки спишуться кошти тільки за одну поїздку. Тобто, якщо на ЛеоКарт зарезервувало додаткові кошти за пересадки в межах 40 хвилин, то ці кошти на картці залишаться. Актуальний баланс ЛеоКарт пасажир зможе побачити вранці наступного дня», – пояснив керівник КП «Львівавтодор» Микола Власюк.

Нагадаємо, безкоштовна пересадка не буде доступною пасажирам, які оплачують проїзд банківською карткою (15 грн/поїздка) чи готівкою (20 грн/поїздка).

Учні та ще 28 категорій пільговиків, зокрема учасники бойових дій, люди з інвалідністю 1 та 2 груп  користуються  громадським транспортом Львова безоплатно та без обмежень.

До слова, на сьогодні у громадському транспорті Львова 65% пасажирів валідують проїзд загальними та персоналізованими ЛеоКарт. Мешканці придбали та оформили понад 390 тис. транспортних карток.

Всю детальну інформацію щодо купівлі/оформлення ЛеоКарт, перевірки та поповнення балансу можна знайти на сайті.

Коментарі

Позначки: , , , ,