Садовий розкаже європейським містам про знищення архітектурної спадщини

Новини 19 Липня, 2024 147

Львів обмінюватиметься досвідом збереження культурної спадщини з європейськими містами

Львівське бюро євроінтеграції виграло перший проєкт в межах нової для України програми ЄС Interreg Europe.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Проєкт “CHARME” спрямований на розробку політик, впровадження кращих практик у сфері збереження та відновлення культурної спадщини.

Проєкт триватиме 4 роки й передбачає вивчення досвіду європейських міст через навчальні візити, практичні семінари, співпрацю з університетами, фахівцями у сфері збереження та відновлення культурної спадщини. Основний фокус — на оцифрування пам’яток культури, на залучення громади до культурних подій.

Серед партнерів проєкту — 5 європейських міст: Павія (Італія), Коїмбра (Португалія), Ясси (Румунія), Турку (Фінляндія) та Гран-Пуатьє (Франція). Кожне місто-партнер ділитиметься своїм досвідом збереження культурних пам’яток через використання інноваційних методів: VR-зйомки, онлайн-екскурсії, мобільні додатки тощо.

Львів теж має чим поділитися. Місто внесено до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Тут багато архітектурних пам’яток, культурних закладів. Під час ковіду місто зробило перші кроки до діджиталізації. Чимало музеїв створили віртуальні тури, відсканували колекції. Та все ж залишається ще багато роботи. Особливо — під час війни, коли росія намагається знищити всі культурні пам’ятки. Для України та Львова важливо перейняти найкращий світовий досвід, щоб мати змогу зберегти свою спадщину, передати наступному поколінню.

Нагадаємо, що програма Interreg Europe вперше відкрилась для України в березні цього року. За цей час в межах України подано 48 заявок, 12 з яких опрацювало й подало Львівське бюро євроінтеграції спільно з підрозділами Львівської міської ради.

Коментарі

Позначки: