Рада затвердить нові вихідні дні в Україні (ВІДЕО)

Новини 11 Липня, 2023 2 484

Минулого тижня Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України №9431, поданий Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Потреба у внесенні змін до чинного Кодексу законів про працю України, який, зокрема, визначає святкові неробочі дні в Україні, виникла у зв’язку з тим, що православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу. Цим календарем, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Зміна ж дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення дат святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам’ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Таким чином законопроект №9431 пропонує визначити в КЗпП наступні дати святкових неробочих днів:

– 25 грудня – Різдво Христове;

– 15 липня – День Української Державності;

– 1 жовтня – День захисників і захисниць України.

“Тож, ухвалення Закону дозволить відійти від російської ідеології та зміцнити українську традицію та національну єдність. Законодавча ініціатива покликана системно підходити до розриву тих зв’язків, які використовувала країна-агресор для того, щоб нас нищити, знищувати нашу державність”, – вважає Цимбалюк.

Також Комітет підтримав підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій №9110.

Врахованими пропозиціями до законопроекту встановлено період для визначення особами з інвалідністю з числа військовослужбовців, які під час виконання обов’язків військової служби у військових частинах, у вищих військових навчальних закладах, в закладах вищої освіти, які мають військове спрямування, одержали поранення, контузії, каліцтва або захворювання, що призвели до інвалідності внаслідок завданих ракетних, артилерійських, авіаційних ударів.

Коментарі

Позначки: ,