Новини

Рада вдруге не змогла відкликати законопроект про Антикорупційний суд

Верховна Рада вдруге не змогла відкликати з порядку денного сесії законопроект № 6011 «Про антикорупційні суди». Голова парламенту Андрій Парубій на вечірньому пленарному засіданні поставив знову на голосування цю пропозицію. За відкликання проголосували 161 депутати при 226 необхідних.

Як повідомлялось, на ранковому засіданні в четвер Парубій кілька разів ставив на голосування відкликання законопроекту, але голосів на це не вистачало. Тоді він закликав фракції під час перерви між засіданнями провести консультації щодо цього питання.

8 листопада Президент Петро Порошенко звернувся з листом до Андрія Парубія із пропозицією утворити робочу групу із напрацювання законопроекту «Про антикорупційні суди» з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. За словами Глави держави, подання та реєстрація нового законопроекту є неможливим через законопроект № 6011, який все ще залишається включеним до порядку денного сесії Верховної Ради України, попри рекомендації Венеціанської комісії його відкликати.

10 жовтня Венеціанська комісія оприлюднила свій висновок щодо законопроектів про антикорупційні суди, які були направлені до комісії Головою Верховної Ради України для проведення експертизи щодо відповідності внесених до парламенту законопроектів стандартам Ради Європи.  У своєму висновку Венеціанська комісія привітала заяви Президента України щодо невідкладної потреби у створенні незалежного «спеціального антикорупційного судового органу», який має бути сформований на конкурсній основі з числа суддів з бездоганною репутацією та відповідно до стандартів Ради Європи та Венеціанської комісії. Комісія відзначила доцільність створення Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України «Про судоустрій та статус суддів». При цьому комісія відзначила й ряд недоліків законопроекту № 6011. Зокрема, занепокоєння експертів викликали положення про повернення до політичних механізмів призначення суддів.

Коментарі

Олег Довганик