Рада прийме законопроект про компенсацію за знищене майно

Новини 31 Травня, 2024 19

Нардепу від "ЄС" вручили обвинувальний акт: він відштовхував документи і закрив авто

Комітет з питань економічного розвитку одноголосно підтримав законопроект «Європейської Солідарності» для розгляду у першому читанні

Представники місцевого самоврядування підтримують законопроект про компенсацію за знищене чи пошкоджене майно на тимчасово окупованих територіях та у зоні активних бойових дій.

Про це повідомив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов за підсумками конференції Асоціації міст України, де презентував законопроект №11161 на секції з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад, пише Четверта студія.

«Усі представники місцевого самоврядування, мери міст, внутрішні переселенці позитивно сприйняли наш законопроект та підтримують його ухвалення у першому читанні», – розказав Артур Герасимов.

«Цей законопроект – про відновлення справедливості. На відміну від жителів звільнених територій Київщини, Херсонщини чи Харківщини, внутрішньо переміщені особи з зони активних бойових дій чи тимчасово окупованих регіонів не можуть отримати компенсації за зруйноване житло», – заявив голова Асоціації молодих ВПО Аркадій Петросян.

«Наш законопроект ліквідує прогалини у законодавстві. Зараз, щоб отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване майно жителі того ж Маріуполя, Бахмута, Соледара, Авдіївки чи Часового Яру спочатку мають надати фотодокази. А експертна комісія має фізично оглянути це майно. Зрозуміло, що це неможливо зробити там, де йдуть активні бойові дії чи на окупованих росією територіях.

Ми пропонуємо дуже прості зміни до процедури:
– все майно на окупованих територіях та у зоні активних бойових дій прирівняти до зруйнованого;
– скасувати необхідність надання фото-фіксації пошкоджень та фізичний огляд об’єкту;
– після отримання компенсації, об’єкт нерухомості переходить у власність держави;

Це дозволить допомогти людям, які покинули домівки через війну. Дозволить зберегти їх в Україні, бо вирішує ключову проблему переселенців – житло. Вони не виїдуть в Європу, або ще гірше – не повернуться у окуповані ворогом регіони, а будуть працювати і розвиватись в незалежній Україні», – пояснив Артур Герасимов.

Нагадаємо, Комітет з питань економічного розвитку одноголосно підтримав законопроект «Європейської Солідарності» для розгляду у першому читанні.

«Хочу подякувати Комітету економічного розвитку, юридичному управлінню Верховної Ради, Асоціації молодих ВПО, спільноті ЯМаріуполь.Молодь та усім, хто долучився до написання і вдосконалення цього законопроекту. Впевнений, разом ми зможемо захистити права тих, хто втратив усе через російську агресію», – резюмував Артур Герасимов.

Коментарі

Позначки: