Присвоїти Ірині Фаріон звання Героя України

Новини 25 Липня, 2024 122

Петиція

В Україні зареєстровано петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання героя посмертно.

Про це повідомив голова ГО «Батьківщини Львова» Віктор Візний, пише Четверта студія.

«Просимо підписати та поширити інформацію», – йдеться у повідомленні.

Петиція тут.

Доктор філологічних наук, професор Ірина Фаріон – надпотужний професійно-інтелектуальний діяч українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху.

У її доробку:

1) Від 1998-го в межах НУ «Львівська політехніка» розпочала конкурс політичного плаката і малюнка «Мова – твого життя основа» (1998–2008 рр.). У висліді: чотири добірки мовних плакатів: «Мова – твого життя основа» (2001 р.), «Я на сторожі коло їх поставлю Слово» (2002 р.), «Мова — краса і сила» (2007 р.), «Слово — меч духовний» (2012 р.)

. Усі плакати стали основою для показу сили та непереможности української мовної дороги. 2) Від 2011 започаткувала проєкт популяризації української книги «Від книги до мети» (2011–2019 рр.), в межах якого до Львівської політехніки щомісячно запрошувала знакових особистостей україноцентричного світогляду з презентацією їхніх праць. У висліді представлено 55 авторів і 48 презентацій. Видано шість підсумкових альбомів.

3) Упродовж 1998–2004 років очолювала мовну комісію «Просвіти» НУ «Львівська політехніка», була головою наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імени Петра Яцика.

4) Упродовж 2014–2019 рр. започаткувала телевізійний культурологічний проєкт «Велич особистости» з метою популяризації видатних постатей України. У висліді: понад 160 програм. 5) Від 2019 на телеканалі НТА з метою прослави українською мови, культури, історії крізь долі видатних особистостей, розпочала інтелектуально-культурологічний телевізійний проєкт «Ген українців».

На сьогодні: 130 студій.

6) Від 2022р. на ютуб-каналі «Студія Фаріон» впровадила щотижневі «Мовно-літературні виклади» у вільному доступі для всіх, хто воліє заглибитися в українську мову та літературу. На сьогодні: понад 60 лекцій.

7) Опублікувала 7 одноосібних монографій, 8 монографій у співавторстві та понад 400 статей в українських та закордонних виданнях.

У 2006–2012 роках як депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» і заступник голови комісії з питань освіти та науки у Львівській обласній раді Ірина Фаріон зініціювала низку резонансних мовно-політичних акцій та рішень:

а) започаткувала рекламний проєкт «Скарб нації» для популяризації на світловій рекламі визначних постатей нашої культури (створено понад 100 рекламозображень);

б) створила рекламний проєкт з культури мовлення в транспорті «Мова на колесах» з метою популяризації культури спілкування у публічних місцях;

в) поширила у дитячих садочках плакати на мовну тематику і провела низку заходів у дитсадках із культури використання питомих форм власних назв (антропонімів);

г) напрацювала рішення Львівської обласної ради про заборону музичного супроводу в транспорті (рішення № 325, п.3.6.5 від 20.12.2011 р.); ґ) як депутат ініціювала створення постійних курсів вивчення української мови (рішення № 818 від 23.01.2009 р.);

д) започаткувала десятихвилинки з культури мовлення на сесіях Львівської облради, на основі яких написано монографію «Мовна норма: знищення, пошук, віднова», що вийшла багаторазовими виданнями та тисячними накладами. Ірина Фаріон ініціювала Подання до Конституційного Суду України подання про неконституційність ухвалення 3 липня 2012 року у Верховній Раді закону «Про засади державної мовної політики» В. Колесніченка та С. Ківалова і виступила з доповіддю в КС 13 грудня 2016 року як суб’єкт цього подання. Врешті 28 лютого 2018 року КС України проголосував за скасування путінського мовного закону. Як депутат Верховної Ради Ірина Фаріон напрацювала знакові законопроєкти: про запровадження мита на російськомовну книжку (№ 2978, 2979, 2980), про кримінальні покарання за дії, спрямовані проти державної мови (№ 2601), про викладання винятково державною мовою у вишах (№ 1187-1), про утвердження державної мови (№ 1233), про внесення змін до закону про нацменшини з метою їхнього облікування та інтегрування в український простір (№ 2127а), про вилучення з науково-правового простору терміна «велика вітчизняна війна» (№ 2231а), про звільнення Д. Табачника з посади міністра освіти і науки (№ 4175), про посмертне надання Героям Небесної Сотні звання «Герой України» (№ 4213 від 23.02.2014) та ін. З огляду на надплідну й жертовну працю у вищезазначених царинах, стверджуємо, що Ірина Фаріон веде системну та цілеспрямовану боротьбу проти змосковщення українського простору та домагається дотримання чинних українських законів. Це засвідчують численні нагороди: 2001 р. – Почесна грамота ім. президента НТШ Михайла Грушевського від Управи Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці за «невтомну академічну діяльність у галузі українознавства». 2004 р. – Міжнародна премія Ліги українських меценатів ім. Олекси Гірника за національно-патріотичне виховання молоді. 2008 р., 2023р. – Всеукраїнська премія ім. Б. Грінченка за просвітницьку діяльність. 2013 р. – Міжнародна премія Ліги українських меценатів ім. Дмитра Нитченка «За несхибну позицію в житті, за бійцівські якості й за чин», за проєкт «Від книги до мети». 2014 р. – Почесна грамота Верховної Ради України за вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти, удосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки (розпорядження № 362 від 19.06.2014 р.). 2016 р. – Всеукраїнська премія ім. Івана Огієнка за наукові досягнення (монографія «Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у XIV — XVII ст.: мовна свідомість, мовна дійсність, мовна перспектива», 2015). Понад 20 років свого життя Ірина Фаріон системно та послідовно захищала державну мову та ідентичність українського народу, що сприяло укріпленню національної безпеки України та позиції нашої держави як самодостатнього субʼєкта на політичній мапі світу серед інших націй.

Під час великої війни росії проти України важливість української мови стала просто очевидною. Адже українська мова – визначальний чинник і головна ознака ідентичності української нації, що завдяки закладеному в ній самій націєтвірному началу є основою державності України. Згідно Конституції України та рішення КСУ від 14.07.2021 юридичний статус української мови як державної є водночас засадничою конституційною цінністю, питомою ознакою й ключовим чинником єдності (соборності) Української держави та невіддільною частиною її конституційної ідентичності. Мовне питання постійно було присутнє в національно-культурній та політичній боротьбі українців за власну державу. У бездержавний період саме українська мова заступала собою відсутність Української держави як основної форми інтегрування й буття етнонації.

Нагадуємо, що згідно рішення КСУ від 14.07.202, пункт 13.9.: Виходячи з об’єктивного стану, в якому натепер перебуває Україна у зв’язку з військовою агресією з боку Російської Федерації й використанням нею “мовного питання” як одного з інструментів своєї геополітичної експансії, Конституційний Суд України наголошує, що загроза українській мові рівносильно є загрозою національній безпеці України. Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ. Неодноразово ставала обʼєктом цькування, погроз та пропаганди ворога, як це часто було в історії українських борців за ідентичність та незалежність (С. Бандера, М. Міхновський, О. Теліга, О. Тихий, В. Стус, В. Івасюк, І. Білозір та ін.). Однак не зважаючи на це, вона продовжувала ідеологічну боротьбу на вівтар якої віддала своє життя. 19 липня 2024 року була жорстоко вбита біля свого будинку.

Багата наукова спадщина та просвітницька діяльність Ірини Фаріон має стати фундаментом формування україноцентричного світогляду майбутніх поколінь українців. З огляду на її багаторічну суттєву наукову, просвітницьку, педагогічну, політичну діяльність спрямовану на укріплення статусу державної мови та самої державності України, ми, що нижче підписалися, просимо присвоїти Фаріон Ірині Дмитрівні звання Герой України (посмертно). Матеріяли зібрала: Оксана Микитюк, український мовознавець, кандидат філологічних наук, доцент катедри української мови Львівської політехніки, автор книжок “Сучасна українська мова: самобутність, система, норма”, “Культура мовлення: особливості, завдання, цікавинки”, укладач афоризмів Дмитра Донцова “Щастя – бути сильним”, автор понад 150 наукових статей. Подруга Ірини Фаріон від 1991 року .

Коментарі

Позначки: , , , ,