Новини

Порошенко: Томос про автокефалію довершить утвердження самостійності Української держави

Президент Петро Порошенко заявив, що томос про автокефалію Православної церкви України довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу та міжконфесійний мир.

Про це президент сказав у зверненні до українців після церемонії вручення вселенським патріархом Варфоломієм томосу про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю Епіфанію.

«Дорогі українці, щойно звершилася велика історична справа, в якій Господь Бог був з нами, а ми, українці, були з Богом! Автокефальна Православна церква України отримала томос від вселенського патріарха, від матері-церкви», – зазначив він.

«Господь побачив боротьбу українського народу за самостійність. Він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудах наших. Йому стало угодно, щоб його всесвятість Варфоломій і синод Константинопольської церкви-матері сказали довгоочікуване «Так!» незалежній церкві в Україні», – додав президент.

За його словами, сьогоднішня подія збережеться в одному ряду з «Володимировим хрещенням і проголошенням незалежності України, а православний світ запам’ятає день, коли до родини церков-сестер увійшла повноправна церква України».

«Наша країна довго торувала шлях до цього дня, і не дарма вчора його всесвятість (вселенський патріарх Варфоломій – ред) згадав у своєму виступі і першу нашу княгиню-християнку Ольгу, і рівноапостольного князя Володимира-хрестителя», – додав Порошенко.

Він зазначив, що понад тисячу років береглася і множилася київська християнська традиція.

«Сьогодні наша православна церква готова до самостійного буття. Український народ дякує Богу. Те, що сталося, – справжнє диво, яким ми завдячуємо волі Творця» – наголосив він.

«Ми радіємо, що вселенський патріарх як духовний провідник сотень мільйонів православного люду, як постать глобального масштабу почув наш голос і наші прохання. Невтомна праця його всесвятості на духовній ниві назавжди залишиться в історії церкви і в історії народів, особливо православних», – сказав Порошенко.

За його словами, томос для українців – це фактично ще один акт проголошення незалежності України.

«Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, особливо тих, котрі перебували поза спілкуванням із вселенським православ’ям і яких несправедливо таврували неканонічністю», – підкреслив глава держави.

Порошенко зазначив, що Варфоломій цими днями особливо наголошує на важливості відновлення спілкування мільйонів українських вірян з усім світовим православ`ям.

Як повідомлялося, 5 січня вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

У документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.

Сьогодні, 6 січня, у соборі святого Георгія у Стамбулі Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, – передає УНІАН.

Відео: Громадське телебачення

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

9 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

9 години тому