Новини

Порошенко сподівається, що після отримання Томосу Православна церква України продовжуватиме об’єднувати українців

Президент України Петро Порошенко сподівається, що після отримання томосу про автокефалію Православна церква України продовжуватиме об’єднувати українців любов’ю і молитвою.

Про це він заявив у Стамбулі після церемонії підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським патріархом Варфоломієм, – передає УНІАН.

Порошенко заявив, що «без Божої волі ця подія була б неможлива». Глава Української держави подякував Вселенському патріарху Варфоломію «за віру і любов до України, за молитву за Україну і український народ, за мужність, яку його всесвятість (Варфоломій –  ред) демонструє усе життя, але особливо починаючи з Великого понеділка – першого дня після Великодня 2018 року, коли було розпочато публічний процес надання автокефалії Православній Церкві України».

«Я хочу подякувати святійшому Синоду, Собору Вселенського патріархату, я хочу подякувати кожному ієрарху, який поставив підпис під зверненням до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній церкві України», – сказав президент.

Глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові парламенту Андрію Парубію, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення президента до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній церкві України.

«І, головне – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим», – відзначив Порошенко.

Він також зазначив, що вдячний поколінням українців, які мріяли про це чи 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років.

«Нарешті Господь послав нам Православну церкву України», – наголосив Порошенко.

Президент приєднався до слів подяки патріаршим екзархам, зазначивши, що їх зусилля в цьому питанні важко переоцінити.

«Після того, як золоті чорнила підпису його всесвятості (Варфоломія – ред) лягли на текст Томосу, завтра, після його вручення, базуючись на рішеннях Об’єднавчого собору від 15 грудня, ви (митрополит Київській і всієї України Епіфаній – ред) стаєте у керма автокефальної Православної церкви України, визнаної світовим православ’ям, церкви, яка демонструє любов і забезпечує єдність держави. Благаю вас і молюсь, щоб церква продовжувала об’єднувати українців любов’ю і молитвою», – підкреслив президент.

15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України, який буде вручений обраному предстоятелю Епіфанію 6 січня.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

10 години тому

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

15 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

19 години тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

1 день тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

1 день тому