Новини

Польська влада не засудила акти вандалізму проти українських пам’яток, – Павло Клімкін

Польська влада не засудила акти вандалізму, вчинених проти українських пам’яток у Польщі. Про це заявив у п’ятницю, 1 грудня, глава МЗС України Павло Клімкін
Міністр згадав про найбільш резонансний акт вандалізму – руйнування пам’ятника у Грушовичах біля Перемишля в квітні цього року, зазначивши, що було знищено повагу не до УПА, а до українців.
“Я засудив всі акти вандалізму щодо польських пам’ятників в Україні. Щось я не чув, або, може, не розчув такого засудження з польської сторони”, – підкреслив Клімкін.
Однак він висловив надію, що цей пам’ятник буде відновлений, а Україна та Польща стануть на шлях примирення.
“Наша історія налічує більше тисячі років, це спільна історія. Тому ми повинні дивитися на неї очима істориків, а політично повинні йти далі. Повинні мати канал державного спілкування. Повинні говорити”, – додав міністр.
Він зазначив, що в переговорах із Польщею Україна захищатиме повагу до українців.
“Інакше бути не може. Ніхто й ніколи не виправдовував тих окремих осіб або окремі підрозділи чи їх методи відносно цивільного населення. Але ми не засуджували, що не засуджуємо і не будемо засуджувати тих, хто боровся і вмирав з Україною в серці”, – додав Клімкін.
“Не повинні боятися визнавати історичну правду, але маємо бути відповідальними щодо себе, наших стосунків і людей”, – резюмував він.

Коментарі

Олег Довганик