Новини

Оренда житла у Львові почала дешевіти

Вартість оренди житла у Львові стабілізувалася й повернулася приблизно до цінової політики, що була до повномасштабного вторгнення у валютному еквіваленті. Так, однокімнатна квартира з сучасним ремонтом у новобудові обійдеться у 400-500 доларів, якщо це щось дуже ексклюзивне, то може бути й 600 доларів.

Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив рієлтор з агентства «Галицька нерухомість» Роман Юськів.

Двокімнатна квартира коштує приблизно на 100 доларів більше, але це квартири бізнес-класу.

«Наприклад, в нас зараз звільняється трикімнатна квартира у новобудові на вул. Бойківській, її ціна – 800 доларів. Щодо дешевших варіантів, маємо пропозицію оренди двокімнатної квартири у класичній «чешці»на вул. Любінській, це не найгірший район, і коштує вона 10 тисяч гривень. Але дешевші квартири відразу розбирають, бо на них великий попит», – каже рієлтор.

Наразі у Львові можна знайти житло якраз бізнес-класу, оскільки значну його частку винаймали переселенці з Києва, Харкова, а тепер багато з них повертаються додому. Роман Юськів додає, що, окрім переселенців, дорогі квартири орендували також різні гуманітарні місії, як-от представники іноземних фондів, що також вже виїхали.

Додамо, що після початку повномасштабного вторгнення оренда практично зросла вдвічі, проте були люди, які поселяли безкоштовно, дехто з львів’ян не піднімали ціну, а хтось займався мародерством. Рієлтор зазначає, якщо у березні квартира преміум-класу коштувала 2000 доларів, то зараз її навіть не можуть за 1000 доларів здати.

«Думаю, оренда житла ще буде дешевшати. Попри переселення, в Україні йде війна. Люди мають працювати, переселенці також шукають роботу, щоб мати далі за що жити. Цьогоріч прогнозують спад ВВП на 30%. Думаю, на 20% вартість оренди житла ще може знизитися. Наприклад, в Києві ціни опустилися вже на 40%», – припускає експерт.

Якщо на ринку оренди ситуація трохи стабілізувалася, то з купівлею-продажем активності практично немає. Житло купують хіба ті, хто прийняв рішення ще до війни. Також є труднощі з самим процесом, бо реєстри працюють частково і зняти з реєстрації людину можна тільки у разі її смерті. По-друге, не працюють доручення, тому ті, хто виїхали за кордон, не можуть реалізувати договір купівлі-продажу. Роман Юськів каже, були сподівання, що переселенці купуватимуть у Львові житло, проте вони віддавали перевагу оренді, а зараз багато повертаються додому.

При цьому вартість житла на ринку купівлі-продажу залишилася такою ж, як і пів року тому. Наприклад, класична «хрущовка» у гарному житловому стані в спальному районі коштує 1000 доларів за кв. метр. Приблизно у таку ж суму обійдеться квартира у новобудові в нульовому циклі, але на останньому поверсі.

Рієлтор зауважує, що сповільнений ринок продажу житла спостерігається також в оформленні договорів. Зараз нотаріуси на тиждень оформлюють 2-3 угоди, при тому, що не всі фахівці працюють. Раніше таку кількість вони робили за день.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

На Львівщині перекрито канал контрабанди товарів

вартість вилученого становить понад 14 млн грн

1 годину тому

У Львові однорічний малюк закрив бабусю на балконі

Жінку з балкона на сьомому поверсі звільняли вже рятувальники

3 години тому

У Пустомитах судитимуть сімейного лікаря

Систематично підробляв рецепти на продаж сильнодіючих лікарських препаратів

4 години тому