Одеська комісія сумнівається в героїзмі загиблих воїнів та відмовляється перейменовувати вулиці на їхню честь

Новини 07 Вересня, 2023 1 330

Єдине позитивне рішення, якого вдалось досягнути – вулицю радянського генерала Бочарова буде перейменовано на честь Героя України Владислава Бувалкіна

Єдине позитивне рішення, якого вдалось досягнути – вулицю радянського генерала Бочарова буде перейменовано на честь Героя України Владислава Бувалкіна

В Одесі відбулось засідання історико-топономічної комісії (ІТК), де розглядалось звернення Демократична Сокира.Одеса щодо перейменування на честь загиблих Героїв шести вулиць міста-мільйонника, однак повністю позитивного рішення прийнято не було.

Про це повідомила пресслужба Демократичної Сокири, пише Четверта студія.

Загалом в Одесі понад 3000 вулиць, з яких близько 300 потребують перейменування в рамках декомунізації/деколонізації.

«До кінця війни ми не знаємо, хто в ній герой, а хто — ні!» — одна з відмазок ІТК при Одеській міськраді, щоб НЕ перейменовувати вулиці на честь загиблих українських військових. Навіть цікаво, на чию перемогу сподіваються члени цієї комісії», — обурились представники одеської ДемСокири.

Єдине позитивне рішення, якого вдалось досягнути – вулицю радянського генерала Бочарова буде перейменовано на честь Героя України Владислава Бувалкіна.

Однак, на цьому хороші новини закінчились. В Демсокирі повідомили про наступні проблеми в IТК:

Проблема №1. В ІТК придумали для себе черговість обрання нової назви для вулиці, яка підлягає перейменуванню. Першість мають узагальнені назви, після них повернення історичних назв, територіально-адміністративні, природно-ландшафтні назви, історичні знакові події, знакові місця, памʼятки та туристичні обʼєкти країни та міста й останнє місце — імена людей. «І саме завдяки цьому в історичному центрі Одеси жодна вулиця не підходить для перейменування на честь загиблих Героїв. Завжди знаходиться «рускій помєщік» чи його завод і вулиці стають Шпалерними, Цвяховими й Лінолеумними», – підкреслюють активісти.

Проблема №2. ІТК врахувала замість думок представників громадських і ветеранських організацій, родичів загиблих військових думку Ігумєньї Сєрафіми — агентки РПЦ в України.

«Вулицю Жуковського перейменовувати не можна, бо він Шевченка викупив, а радянських маршала Говорова і генерала Петрова — бо вони з фашизмом боролись!», – переповідають слова представниці РПЦ одеські «сокиряни».

Проблема №3. На засіданні комісії документи раптово переплутувались, а з листами-перепустками взагалі невідомо що сталось і на саме засідання авторам звернень довелося просто таки прориватись.

Проблема №4. Раптово для всіх ІТК вирішила, що тепер можна перейменовувати вулиці лише на честь захисників, які мають звання Героя України або є повними кавалерами ордену «За мужність». «Їхнє нове рішення чомусь не допомогло у перейменуванні вулиці Жуковського на честь Віталія Блажка, який і Герой України, і повний кавалер згадуваного ордену», — відмітили в ДемСокирі.

«Ми щасливі, що імʼя Владислава Бувалкіна найближчим часом буде увіковічено на карті Одеси. Але в нас залишається безліч питань до членів Історико-топонімічної комісії.

Чому голос представників РПЦ переважає голос активістів, ветеранів і родичів загиблих захисників?

Чому радянські генерали, які «звільнювали» Галичину й Фінляндію, важливіші за Героїв України, які в цій війні поклали своє життя за наше?

Чому автор гімну Російської імперії має вулицю на свою честь в центрі міста, а Герої України — лише незавершений меморіал перед ОДА?

Коли ви почнете працювати як українці, а не як недоагенти Росії?», – задаються слушними питаннями представники ДемСокира.Одеса.

Нагадаємо, Демократична Сокира.Одеса виступила з ініціативою перейменувати шість вулиць Одеси у памʼять про загиблих після початку повномасштабної війни військових, повʼязаних з Одещиною.

Коментарі

Позначки: