Новини

Негативні емоції впливають на зір: як упоратися зі стресом

Очі — один із найважливіших органів чуття людини. Вони забезпечують надходження приблизно 90% усієї інформації. Стресогенні фактори — теж переважно візуальні дані. Коли людина бачить щось погане, у її організмі відбувається багато важливих змін, зокрема з органами зору. Так працюють інстинкти — миттєва мобілізація, спровокована негативними факторами, дає змогу швидше реагувати на подразник. Важливо навчитися давати собі раду в складних ситуаціях, щоб запобігти хворобам і болісним відчуттям в очах.

Стрес і якість зору: який взаємозв’язок

Сухість, «пісок», чорні цятки — ці та інші неприємності з очима є результатом не тільки перенапруження через багатогодинне використання гаджетів, а й стресу, який відчуває людина. Такий стан перешкоджає нормальному функціонуванню органів зору.

На фізіологічному рівні в очі перестають надходити кисень і корисні речовини. Це може призвести до розвитку серйозних захворювань. Щоденне або часте перебування в сильному психоемоційному напруженні через роботу, сімейні обставини, складні взаємини із сусідами — вагома причина, щоб діагностика зору в Чернівцях проводилася з певною регулярністю, не рідше ніж один раз на пів року. Такий підхід дасть змогу своєчасно виявити проблеми з очима, що назрівають або вже є, й адекватно відреагувати, вжити необхідних заходів.

Іноді стресова ситуація наздоганяє раптово. Наприклад, через конфлікт, що стався в громадському транспорті. Не варто думати, що очі за цих умов у безпеці. Може статися короткочасний розлад, виникнути ефект тунельного зору (видно тільки те, що попереду). Потрібно бути готовим до таких ситуацій і діяти негайно.

Боротьба зі стресом: поради експертів

Раптове сильне потрясіння може трапитися з кожним. Важливо знати, що робити в ситуації стресу, щоб запобігти порушенню зорової функції. Потрібно виконати декілька простих дій:

  • усамітнитися та прийняти зручне положення — присісти або лягти;
  • заплющити очі та спробувати розслабитися;
  • акуратно масажувати перенісся впродовж 5–7 хвилин;
  • зняти напругу — поводити очима праворуч-ліворуч, угору-вниз;
  • повільно й глибоко вдихнути-видихнути, розплющити очі.

Ці дії допоможуть не тільки уникнути розладу зору як результату сильного стресу, а й загалом заспокоїти нервову систему, що вкрай важливо в такому стані. Можна використовувати будь-який інший комплекс вправ або методів. Ключове завдання — якісно й швидко зняти напругу та розслабитися.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Премії та надбавки чиновникам скасують. Гроші підуть на ЗСУ

Чиновники Садового роками нараховують собі космічні премії

5 хв. тому

Рада дозволила надалі виловлювати людей на вулицях

Продовжила дію воєнного стану

35 хв. тому

Тимошенко доручила Цимбалюку вивести зі сплячки партійців Львівщини

Лідерка Батьківщини під час війни активізувала політичну діяльність

2 години тому

З 13 травня парки Львова оброблятимуть від кліщів

Обробка триватиме 5 днів - до п’ятниці, 17 травня, включно. Мешканців закликають утриматися від відвідування…

5 години тому