Новини

Найбільший кінофестиваль світу повертають: як тривають останні приготування у Каннах (ВІДЕО)

Із велетенських чорно-білих плакатів на перехожих поглядає Спайк Лі. Постери з американським режисером прикрашають знаменитий Палац фестивалів у Каннах. Уже 6 липня в його стіни повернеться один із найбільших кінофестів світу. А Спайк Лі стане першим темношкірим фільмотворцем, який очолить його зіркове журі. 1986 року Спайк Лі дебютував на “Каннах” як режисер зі стрічкою “Їй це потрібно”. А 2018 року його картина “Чорний ку-клукс-кланівець” виграла тут ґран-прі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на 5 канал.

Окрім голлівудського режисера, переможців фестивалю визначатимуть іще 8 селебрітіз. Творці представлять свої картини в шести програмах. В основному конкурсі – 24 стрічки. Відкриватиме захід сюрреалістичний мюзикл “Аннет” режисера Леоса Каракса з Маріон Котіяр та Адамом Драйвером у головних ролях. Фільм розповідає про стендап-коміка та його дружину – всесвітньо відому співачку. Їхнє світське життя йде догори дриґом із появою незвичної дочки Аннет.

Перлина фестивалю – комедійна драма “Французький вісник” американського режисера Веса Андерсона. Через пандемію прем’єру переносили щонайменше тричі. Стрічка просочена притаманним Андерсону вінтажним ексцентричним стилем, а її головні персонажі – журналісти американської газети, які працюють у французькій редакції на початку XX століття. Акторський склад рясніє плеядою зірок: Тімоті Шаламе, Білл Мюррей, Елізабет Мосс, Френсіс Макдорманд і Тільда ​​Свінтон.

Україну на “Каннах” представить документальний фільм “Бабин Яр. Контекст” режисера Сергія Лозниці. Створений він спільно з Меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр” і складається з двох десятків епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Вони відзняті в період із 1941 по 1966 роки. Фільм представлять у програмі спеціальних показів.

“Я щаслива навіть від думки про те, що фестиваль знову відбудеться. Ми майже повернулися до нормального життя й дуже раді знову відвідати Каннський кінофест, навіть якщо цьогоріч він буде іншим”, – радіє власниця кінотеатру Клодін Корнія.

Фестиваль із нетерпінням чекають не лише майстри кіноремесла, а й пересічні французи. 74-ті “Канни” особливі, адже відбудуться після року перерви. 2020 року захід скасували через пандемію, як і низку інших подій у місті. Карантинне затишшя коштувало Каннам майже 800 мільйонів євро. Тож цьогоріч до дійства готуються з удвічі більшим захопленням і нетерплячкою. На тижні Франція скасувала останні коронавірусні обмеження. Каннський кінофест стане першим, який відбудеться без віртуальної частини. Однак гості й учасники повинні бути вакциновані або що два дні проходити тест на COVID-19. А ще жодних поцілунків на червоній доріжці.

“Можливо, цьогоріч фестиваль буде більше для людей, а менше для професіоналів. Підготовка до дійства підіймає настрій”, – каже співробітник Каннського кінофестивалю Марк.

“Важливо, щоби цей фестиваль таки відбувся, бо це вагомий момент як для індустрії кіно, так і для всієї Франції. Адже саме ця країна зустрічає зірок”, – вважає турист із Бордо Ерік Моро.

Переможців фестивалю оголосять 17 липня. А от лавреатка почесної “Золотої пальмової гілки” вже відома. Це Джоді Фостер – голлівудська акторка, режисерка і продюсерка, володарка двох “Золотих глобусів” та двох премій “Оскар”.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

3 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

3 години тому