Наглість – друге щастя? Справа «викрадачів патентів» далека від фіналу

Новини 11 Січня, 2023 181

Львівський апеляцій суд залишив без змін ухвалу щодо арешту майна Віктора Медведчука

Серед сотень справ, які уже розглянула і опрацювала команда експертів Національної асоціації підприємців України (НАПУ), діло про «спритників»-викрадачів інтелектуальної власності пильнуємо із особливою увагою. Перший (!) прецедент в Україні, коли люди оперативно і за допомогою правоохоронців можуть бути покарані за крадіжку інтелектуальних прав. Компанія із міжнародним іменем, своїми патентами та винаходами за допомогою НАПУ і поліції захищає свої права. Ну а за «викрадачів патентів» узялися правоохоронці. Здавалося би, ось уже й фінал. Втім, у наших реаліях не все так просто…

ПЕРЕДІСТОРІЯ та поліцейська реакція

Усі попередні події медійна група Національної асоціації підприємців України (НАПУ) описувала тут (посилання на статтю). Зрештою, справа зацікавила й журналістів: телеканал «ПравдаТУТ» описав усе в матеріалі (посилання на сюжет).

Коротко: знаний виробник вентиляційного обладнання зіткнувся із крадіжкою інтелектуальної власності з боку колишнього працівника. Три роки чоловік працював у складі команди, брав участь у багатьох процесах. Потім, можна припустити, вирішив, що і сам може робити усе обладнання.

Володіючи достатньою кількістю інформації (а останній рік, як показало внутрішнє розслідування компанії, людина цілеспрямовано збирала усю необхідну документацію), базами даних, R&D розробками, зловмисник вирішив зорганізувати і собі виробництво такої ж продукції. Знайшов інвестора, який гарантував захист – і моментально на ринок вийшла фірма ТзОВ «Клі………к».

Зловмисники одразу подалися у суди: мовляв, на них… тисне законний власник патентів! Натомість обурена компанія подала зустрічний позов про порушення права на інтелектуальну власність. Були призначені експертизи та надані відповідні докази неправомірної діяльності горе-бізнесменів.

Зловмисники програли суд першої інстанції, другої теж. І третьої. Антимонопольний комітет надав висновок: в діях компанії «К -к» вбачають ознаки недобросовісної конкуренції.

А тим часом безпосередній співвласник нової фірми і колишній працівник написав заяву-«наклеп» в поліцію: мовляв, його екс-керівництво загрожує життю і здоров’ю. Після цього вже й правоохоронці зацікавилися перебігом справи. Та не з того боку, як планували «викрадачі патентів». Із поліцейського повідомлення: «У Львові поліцейські повідомили про підозру керівнику підприємства, який незаконно використовував технологію виготовлення вентиляційного устаткування. Організовану групу осіб, які організували незаконне виробництво та збут систем вентиляції, не маючи права на використання патенту, викрили слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності та оперативники відділу захисту інтересів суспільства та держави поліції Львівщини за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Як встановили правоохоронці під час досудового розслідування, директор підприємства, 42-річний львів’янин, не маючи права на використання патенту, який належить іншій юридичній особі, вступив у змову з іншими зловмисниками та організував виготовлення і реалізацію систем вентиляційного устаткування на території Львівської області та за кордоном.

Таким чином було порушено право на використання патенту, а правовласнику було завдано матеріальних збитків на суму близько 2 млн гривень.
2 вересня зловмисника із спільниками викрили правоохоронці під час чергової незаконної реалізації продукції.

Слідчі повідомили директору підприємства про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.177 (Порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або які завдали матеріальної шкоди у великому розмірі) Кримінального кодексу України та ч.2 ст.15 – ч.3 ст.177 (Замах на незаконне використання корисної моделі, вчинене службовою особою з використанням службового становища або організованою групою, або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статті, – позбавлення волі на строк до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Триває досудове розслідування. Проводиться документування діяльності інших зловмисників, причетних до скоєння правопорушень».

Газу – аж до удару в стовп? Початок затягування з боку «викрадачів патентів»

Минулого разу ми написали: «Здавалося би, усе красиво і чітко: зловмисники покарані, компанія-власник інтелектуальних прав захищена. Але в команди експертів Національної асоціації підприємців України (НАПУ) робота на цьому не завершена. Адже тепер допоможуть і іншим виробникам захистити свої патенти. Та й загалом гучна справа «інтелектуальних крадіїв» може мати безпосередній вплив на усю українську економіку!»

Втім, хто знав, що справа ще далека від фіналу… За інсайдерською інформацією, зібраною виробниками й експертами Національної асоціації підприємців України (НАПУ), «патентовані спритники» роблять кроки у напрямку «гальмування» справи. Є підтвердження, що зловмисники бігають щосили по кабінетах правоохоронців різних рівнів, обранців – депутатів місцевого та вищого рівнів. На щастя, місцеві люди не погоджуються допомагати таким людям… На місцевому рівні принцип «кради – та ділись» не спрацював. Адже більш ніж 15-річна репутація компанії-виробника і надійна її репутація просто не дають місця для сумнівів та підозр.

Але «крадії патентів», на жаль, не заспокоїлися, діставши одкоша у Львові І подалися у столицю: тепер справу витребувала Генеральна прокуратура – без належних на те юридичних підстав. Мабуть, хочуть перевірити, чи там працює цей принцип «кради – але ділись»? Спритники ж «сунуть» у діло чимраз більше доказів, аби затягти розслідування. Адже кожен факт, хай навіть і не причетний до справи, треба розглянути… А це займає час. Так само і наголошують: мовляв, із нами (цебто «викрадачами») борються конкуренти! А ми, мовляв, маємо право на працю. Абсурд, звісно, якщо дивитися і з моральної, а тим більше і з юридичної точки зору. Але усе це впливає на затягування розгляду справи.

Тож справедливе покарання і досі чигає за кутом на «викрадачів патентів»… вони ж далі «женуть» невідомо куди. Експерти Національної асоціації підприємців України (НАПУ) вважають: така «їзда» на «повному газі» призведе лише до того, що незаконна продукція вкупі із компанією, яка її продукує, буде викинута «на узбіччя» українського підприємництва. А комплексний розгляд справи призведе-таки до покарання спритників.
Тим часом, зважаючи на те, що проблема інтелектуальної власності не стоїть або стоїть «криво» в Україні, компанія-власник патентів, вивчивши закордонне законодавство, звернулася до законодавців України. І співпрацює із ними у сфері системної зміни законодавства щодо інтелектуальних розробок. На меті – розробити цілий регуляторний кодекс, аби люди (інвестори насамперед) розуміли, що в Україні є спокій для бізнесу у цій царині. Ну а наша країна стала справді центром наукової та розумової діяльності й змогла захищати достойно напрацювання і розробки. Але усе це – ще наразі в майбутньому… Наразі ж справу уже розбирають як приклад у багатьох бізнес-асоціаціях України, зацікавилися нею й незаангажовані судді та правоохоронці.

Тож, як і прогнозував керівник Національної асоціації підприємців України (НАПУ) Ростислав Пшемінський, справа ще далека від завершення: «Впевнені: доведене до останнього судового рішення діло «викрадачів патентів» скаже іноземцям: вкладайте гроші в Україну, втілюйте свої сміливі ідеї. А ваші думки, розробки і патенти – надійно захищені! Якщо поліція і справді зробить усе належне, та й прокуратура чітко зрозуміє, що й до чого, то, певні, рішення може стати вікопомним для українського бізнесу у царині інтелектуальної власності».

Тим часом команда Національної асоціації підприємців України (НАПУ) з часом розслідування справи про крадіжку інтелектуальної власності отримала десятки схожих звернень. Думаємо відтак про відкриття відповідного відділу у наших лавах, будемо допомагати захищати усіх скривджених, застосовуючи навіть детектори брехні. І переконані: правда і справедливість у цій справі (та й загалом у сфері інтелектуальної власності) таки переможуть! А ми інформуватимемо громадськість (зокрема і представників влади) про детальний перебіг цієї справи. Адже, припускаємо, це діло стане позитивним кейсом для усіх, хто має права на інтелектуальну власність.

Коментарі

Позначки: