На Львівщині все популярнішим стає шахрайством

Новини 10 Жовтня, 2024 12
Прокуратура Львівської області. Фото ілюстроване з відкритих джерел.

Прокуратура Львівської області. Фото ілюстроване з відкритих джерел.

«Не переходьте на адреси сумнівних вебресурсів та не повідомляйте дані своєї банківської карти» – прокурори про те, як не стати жертвою шахраїв

Шахрайство набуває все більшого поширення і характеризується зміною форм, видів та способів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Львівську обласну прокуратуру.

У зв’язку зі стрімким ростом злочинності, пов’язаної із шахрайством, Галицькою окружною прокуратурою міста Львова проведено вивчення стану протидії кримінальним правопорушенням за поточний рік, які були пов’язані із шахрайським заволодінням коштами громадян, у тому числі шляхом використання соціальної інженерії (фішингу).

Складна соціально-економічна ситуація в державі сприяє поширенню шахрайства, отримання зловмисниками у користувачів банківських карток їх реквізитів та іншої конфіденційної інформації. Найчастіше – шляхом імітації у кіберпросторі реальних державних соціальних програм, розміщення фіктивних пропозицій покупки/продажу товарів у соціальних мережах та на інтернет-платформах.

Часто трапляється, що шахрай, використовуючи реальні оголошення про продаж товарів в інтернет-магазинах чи на платформах для продажу, вводить в оману покупця або продавця, який виклав оголошення про намір продати/купити товар, надсилає потерпілому посилання щодо оформлення доставки, а потерпілий, перейшовши за цим посиланням, самостійно заповнює реквізити своєї банківської картки та інші конфіденційні відомості, які надалі використовує шахрай.

До прикладу, Галицькою окружною прокуратурою міста Львова здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо громадянина, який, використовуючи фішингові сайти, заволодів коштами інших осіб. Зокрема, обвинувачений створив сайт, який імітував офіційні урядові та банківські вебсайти України. На них пропонував громадянам України допомогу, до прикладу, «Допомога внутрішньо переміщеним особам». Користувачі переходили за посиланням цього сайту, вводили реквізити своїх карток, а натомість зловмисник отримував доступ до їхніх фінансів. Кошти у подальшому переказував на свої рахунки. Зараз цю справу розглядає суд.

Загалом, впродовж 2024 року за процесуального керівництва окружної прокуратури до суду з обвинувальним актом скеровано 20 кримінальних проваджень у сфері кібербезпеки, з них 2 кримінальні провадження пов’язані з шахрайським заволодінням коштами громадян шляхом використання соціальної інженерії (фішингу). Також в судах на цей час, постановлено 6 обвинувальних вироків, щодо 6 осіб.

Проте шахраї не зупиняються у своїй винахідливості. Тому застерігаємо: ніколи та нікому не повідомляйте дані своєї банківської карти та не переходьте на адреси (посилання) сумнівних вебресурсів, особливо тих, які пропонують «легкі» гроші.

Якщо ви стали жертвою кіберзлочину або помітили ознаки шахрайства в інтернеті – подайте електронне звернення до кіберполіції за посиланням https://ticket.cyberpolice.gov.ua або зверніться на лінію поліції 102.

Коментарі

Позначки: ,