На Львівщині працює Центр життєстійкості

Новини 24 Серпня, 2024 55

Сорок вісім нових Центрів життєстійкості підтримують ментальне здоров’я українців

Упродовж серпня Центри життєстійкості запрацювали ще у 48-ми громадах України. Відтепер 162 таких простори приймають відвідувачів. Ще понад 30 Мінсоцполітики планує відкрити восени. Саме тут кожен житель громади може безкоштовно отримати психологічну допомогу та проконсультуватися з різних соціальних питань.

Про це пише Четверта студія з посиланням організаторів.

Пілотний проєкт Міністерства соціальної політики охопив всю Україну – наразі Центри життєстійкості відкрили і тимчасово окуповані громади, у місцях своєї релокації.

Таких вимушено переміщених осередків з-поміж діючих вже 5: Сартанський (Донецька область) – на Львівщині, Мангушський та Нікольський (Донецька область) – у Києві, Енергодарський і Мелітопольський (Запорізька область) – у Запоріжжі.

До релокованих просторів за підтримкою звертаються не лише мешканці їхніх громад, а й місцеві жителі. Так, попри те, що київська громада не задіяна у проєкті, психологи та соціальні працівники Мангушського Центру життєстійкості активно працюють і з киянами, – розповідає Оксана Іщенко, соціальна менеджерка Центру.

Загалом, проєкт націлений на те, щоб допомогти людині долати стрес, відновлюватися після кризових подій та, попри усі виклики, залишатися включеним в життя. І хоча у фокусі команд Центрів наразі перебувають ветерани, захисники та захисниці, їхні родичі, а також вимушено переміщені особи, двері закладів відкриті для кожного – незалежно від статусу, віку, чи національності.

Окрім індивідуальної роботи з фахівцями, відвідувачі Центрів мають змогу долучитися до груп взаємопідтримки та ініціювати власні волонтерські активності для покращення життя у своїй громаді.

Нагадаємо, створення Центрів життєстійкості ініційовано Мінсоцполітики України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Олени Зеленської.

Міжнародними партнерами проєкту є фонди ЮНІСЕФ та ВООЗ, які організовують навчання для команд спеціалістів.

Список та адреси діючих Центрів життєстійкості доступні на сайті Мінсоцполітики.

Коментарі

Позначки: