Новини

На Львівщині працює магазин без продавця (ФОТО)

На трасі (якщо їхати зі Львова до Києва), у селі Банюнині Кам’янка-Бузького району, працює такий собі імпровізований магазин. Тут просто неба акуратно поскладані гарбузи, яблука, горіхи… Беріть, що потрібно, а гроші залишайте у… трилітровій банці. Власник магазину самообслуговування довіряє людям. Запевняє: про те, що залишає товар без нагляду, «жодного разу не пошкодував».

Як пише «Четверта студія», про роботу магазину сільськогосподарської продукції без продавця – у публікації «Високого замку».

Михайло Костюк нази­ває себе сільгоспвироб­ником. «Мене запитують, чи я фермер? Фермер має зареє­строване фермерське господар­ство. Від держави отримує два гектари землі на кожного члена сім’ї. А я маю власні паї. Землю купував у людей. У мене приват­не господарство», — пояснює.

Запитую, як народилась ідея залишати товар просто неба? Каже, випадково. Одного разу залишив весь товар на трасі, пі­шов додому випити чаю і… за­снув. Ціни були на товарі, тож поки спав, люди почали самі все зважувати і залишати гроші. З того часу так і робить. «Живу десь за кілометр від „магазину“, — розповідає Михайло Костюк. — Приходжу лише гроші забирати та товар докладати».

«Цього року ми засадили два гектари молодого саду яблуня­ми, — продовжує розмову пан Михайло. — Вирощуємо сливи, груші, абрикоси, персики, ви­шні, черешні. З кущових — поріч­ку, смородину, лохину. Саджанці дерев та кущів продаємо по всій Україні. Маємо троянди, хризан­теми, лілії. Робимо ставку на чор­ний та грецький горіхи. У мене є 42 гектари саду чорного горі­ха. Усі дерева мікуризували… білим трюфелем з італійсько­го П’ємонту. Ці гриби вважають­ся одними з найдорожчих. Поки що вони допомагають рости де­ревам, але, сподіваємося, неза­баром зможемо зібрати урожай трюфелів. Кинули на це всі сили».

Розпитую садівника про гар­бузи. Ну дуже вони у нього гар­ні! «Вирощуємо їстівні гарбузи, але не для худоби. Такі не вигід­но вирощувати. Садимо гарбузи поміж горіхами. Є декоративні гарбузи. Їх беруть для декора­тивного оформлення рестора­нів, кав’ярень. Даємо гарбузи в оренду до Гелловіну — 3 гривні за кілограм. А після свята їх нам повертають».

На усіх гарбузах, що вистав­лені на продаж, є цифра. «Так контролюєте товар?» — цікав­люся. «Це ціна за штуку — від 10 до 300 грн. Вартість залежить від сорту та виду», — каже пан Михайло.

«Буває, що крадуть?» — за­питую. «Довіряю людям, — від­повідає Михайло Костюк. — Я не краду, сподіваюсь, інші та­кож не будуть. Завжди треба по­чинати з себе! Був, правда, один неприємний випадок. Я якраз під’їхав, бачу, як один священник троянди у „Тойоту Королу“ запи­хає. Грошей не залишив».

«Яку найменшу та найбільшу суму вторговували?» — запитую. Бо коли ми зупинилися на трасі, у банці було лише 20 грн. «Коли падає дощ, люди менше зупиня­ються, — каже. — Мінімально було — 500 грн, максимально — 1500 грн. Такого, щоб нічого не вторгував, не було. Завжди є рух! Та в основному у нас гуртом люди ку­пують. Роблять замовлення (на столику можна побачити мобіль­ний номер пана Михайла. — Авт.). Приїжджають бусами, фурами. Люди з-за кордону зупиняються, фотографуються. Раніше таких магазинів не бачили».

Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

У Яворові відкрили пам’ятний знак

«Алея пам'яті Героїв Яворівської громади»

6 години тому

У Львові можуть закритись 50 ресторанів

Дивне повідомлення власника мережі Фест

7 години тому